![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, stworzyłem jedną stronę opartą na bazie danych MySql i PHP. Chciałbym żeby była możliwość uruchomienia jej z pen drive. Wiem że w takim przypadku muszę mieć serwer próbowałem z USBWebserver 8.0 ale niestety nie działa, apache niby włącza się ok ale mysql nie;/ przekierowanie portów nic nie daje:( Stronka miała by być użytkowana na różnych komputerach(bez dostępu do internetu) dlatego opcja żeby serwer był uruchamiany właśnie z pamięci USB wydawała mi się całkiem fajna. Czytałem wcześniejszy post na temat serwera uruchamianego z pen drive ale niestety nic mi to nie pomogło. Myślałem też o tym żeby wrzucić na pen drive jakąś wersje linux live usb ale nie wiem czy tam da się wrzucić apache i mysql, a dwa to że osoba nie mająca zupełnej wiedzy odnośnie komputerów nie będzie potrafiła zmienić bootowania systemu w biosie:( może ma ktoś jakiś inny pomysł na rozwiązanie tego problemu? lub wie jak skonfigurować taki serwer na pen drive?
z góry dziękuję i pozdrawiam! Ten post edytował gawar 29.12.2010, 22:46:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to ja mam jeszcze pytanie gdzie należy umieścić katalog ze stroną albo jak ja wywoływać bo u mnie skrypty php nie chodzą czy mam coś zmienić w plikach konfiguracyjnych żeby programik wiedział że w katalogu X jest strona którą ma wyświetlić bo jak na razie nie mam bladego pojęcia czemu mi nie wyświetla poprawnie działającej strony ... tak samo jeśli chodzi o pajączka tam jakoś trzeba wskazać gdzie są biblioteki php bo tez mi nie wyświetla skryptów już lepiej z webuilderem tam wiem co i jak ale chyba tez do końca nie działa poprawnie ... wiec jak mogę prosić o pomoc to bym był wdzięczny
![]() problem jest też z przeglądarka firefoxa panel administracyjny wyświetla mi prawidłowo ale jak już zaglądam do katalogu i odpalam którąś podstronę ręcznie to wyświetla mi kod strony ... czy to jest normalne działanie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zajrzyj w strukturę katalogów XAMPP, a Cię olśni
![]() Co do katalogu, to nie ma tak, że możesz sobie byle gdzie stronę na kompie wrzucić i jesteś happy. Ścieżka do niej musi być w jakiś sposób znana serwerowi Apache'a i PHP. Stąd jest to ustawienie konfiguracyjne. Domyślnie jest to htdocs w Apache'u, ale można zmieniać w configu. To nie jest tak, że sobie instalujesz wersję portable i robisz co chcesz, kopiujesz co chcesz i gdzie chcesz. Inna sprawa, że nie możesz sobie ot tak odpalać strony przez otwieranie pliku, bo wtedy interpreter PHP nie rusza. Musisz wywoływać stronę z poziomu przeglądarki i poziomu albo localhost/sciezka albo virtual hosta ustawionego. Tak więc to jak najbardziej normalne działanie. Gdyby było inaczej to próby otwarcia plików php kończyły by sie od razu ich wykonaniem. A gdzie niby informacje o błedach by poszły? Do systemu? Blue Screena by Ci miały zrobić? ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli z tego co rozumiem to: http://localhost/xampp/htdoks/ ... /katalog mojej strony/ewentualny podkatalog/strona.php
![]() Ten post edytował adgernon 31.12.2010, 09:22:51 |
|
|
![]()
|
|
By się upewnić, sprawdź jaki katalog jest jako root document dla wersji portable XAMPPa, ale ogólnie - tak masz rację. Jeśli będziesz miał htdocs jako root, to wrzucenie tam katalogu "strona" (czyli Dysk_pendrive_litera://xampp/htdocs/strona) sprawi, że pod adresem http://localhost/strona będziesz miał swoją stronę widoczną.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
czyli jak zmienię G:/xampp/xampp/htdocs na g:/strona to wszystko co znajdzie się w tym katalogu z rozszerzeniem php będzie obsługiwane czy po prostu dodać taki dodatkowy wpis:
DocumentRoot "G:/xampp/xampp/htdocs" DocumentRoot "G:/strona" chodzi mi o to żeby nic nie uszkodzić a jednocześnie założyć katalog w którym będę miał wszystkie swoje projekty tak żeby wywołanie nie wyglądało : localhost/xampp/xampp/strona/podstrona/podstrona/*.php tylko localhost/strona/*.php z tego co rozumiem jeśli jest ten pierwszy wpis to jak wpiszę localhost w adresie to pojawia mi się strona do obsługi xamppa popraw mnie proszę jeśli źle kombinuję ja na prawdę nie chcę potem się głowić co znowu jest nie tak ******************************************************************************** cos jest nadal nie tak bez względu czy mam zostawione orginalne wskazanie katalogu tak jak przy instalacji czy wskazuje jako root katalog l:/strona/ to wyskakuje mi błąd: Nie znaleziono obiektu! Nie znaleziono żądanego URLa na tym serwerze. Jeśli wpisałeś URLa ręcznie, sprawdź, czy nie się nie pomyliłeś. Jeśli myślisz, że jest to błąd tego serwera, skontaktuj się z administratorem. Error 404 localhost 2011-01-08 10:13:59 Apache/2.2.14 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.14 OpenSSL/0.9.8l mod_autoindex_color PHP/5.3.1 mod_apreq2-20090110/2.7.1 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.1 nadmienię że plik index.php znajduje się w tym katalogu który wskazuję jako root na dodatek jeśli wyswietlam plik index.php który znajduje się w katalogu htdocs wywala mi: "Something is wrong with the XAMPP installation :-( " może jakieś sugestie próbowałem na różne sposoby i nie wychodzi korzystam przy tworzeniu stron z pajączka i webuildera ale stronę wywołuję w z poziomu przeglądarki z adresu localhost/..... czy mam coś zmienić w pliku php.ini? ![]() proszę o pomoc pls Ten post edytował adgernon 8.01.2011, 11:41:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 07:42 |