Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> serwer www z pen drive
gawar
post 29.12.2010, 22:41:01
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, stworzyłem jedną stronę opartą na bazie danych MySql i PHP. Chciałbym żeby była możliwość uruchomienia jej z pen drive. Wiem że w takim przypadku muszę mieć serwer próbowałem z USBWebserver 8.0 ale niestety nie działa, apache niby włącza się ok ale mysql nie;/ przekierowanie portów nic nie daje:( Stronka miała by być użytkowana na różnych komputerach(bez dostępu do internetu) dlatego opcja żeby serwer był uruchamiany właśnie z pamięci USB wydawała mi się całkiem fajna. Czytałem wcześniejszy post na temat serwera uruchamianego z pen drive ale niestety nic mi to nie pomogło. Myślałem też o tym żeby wrzucić na pen drive jakąś wersje linux live usb ale nie wiem czy tam da się wrzucić apache i mysql, a dwa to że osoba nie mająca zupełnej wiedzy odnośnie komputerów nie będzie potrafiła zmienić bootowania systemu w biosie:( może ma ktoś jakiś inny pomysł na rozwiązanie tego problemu? lub wie jak skonfigurować taki serwer na pen drive?
z góry dziękuję i pozdrawiam!

Ten post edytował gawar 29.12.2010, 22:46:43
Go to the top of the page
+Quote Post
thek
post 29.12.2010, 22:51:18
Post #2

Grupa: Moderatorzy

XAMPP Portable smile.gif

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
adgernon
post 30.12.2010, 13:54:55
Post #3

-----

to ja mam jeszcze pytanie gdzie należy umieścić katalog ze stroną albo jak ja wywoływać bo u mnie skrypty php nie chodzą czy mam coś zmienić w plikach konfiguracyjnych żeby programik wiedział że w katalogu X jest strona którą ma wyświetlić bo jak na razie nie mam bladego pojęcia czemu mi nie wyświetla poprawnie działającej strony ... tak samo jeśli chodzi o pajączka tam jakoś trzeba wskazać gdzie są biblioteki php bo tez mi nie wyświetla skryptów już lepiej z webuilderem tam wiem co i jak ale chyba tez do końca nie działa poprawnie ... wiec jak mogę prosić o pomoc to bym był wdzięczny smile.gif

problem jest też z przeglądarka firefoxa panel administracyjny wyświetla mi prawidłowo ale jak już zaglądam do katalogu i odpalam którąś podstronę ręcznie to wyświetla mi kod strony ... czy to jest normalne działanie questionmark.gif
+Quote Post
thek
post 30.12.2010, 15:14:22
Post #4

Zajrzyj w strukturę katalogów XAMPP, a Cię olśni winksmiley.jpg

Co do katalogu, to nie ma tak, że możesz sobie byle gdzie stronę na kompie wrzucić i jesteś happy. Ścieżka do niej musi być w jakiś sposób znana serwerowi Apache'a i PHP. Stąd jest to ustawienie konfiguracyjne. Domyślnie jest to htdocs w Apache'u, ale można zmieniać w configu. To nie jest tak, że sobie instalujesz wersję portable i robisz co chcesz, kopiujesz co chcesz i gdzie chcesz.

Inna sprawa, że nie możesz sobie ot tak odpalać strony przez otwieranie pliku, bo wtedy interpreter PHP nie rusza. Musisz wywoływać stronę z poziomu przeglądarki i poziomu albo localhost/sciezka albo virtual hosta ustawionego. Tak więc to jak najbardziej normalne działanie. Gdyby było inaczej to próby otwarcia plików php kończyły by sie od razu ich wykonaniem. A gdzie niby informacje o błedach by poszły? Do systemu? Blue Screena by Ci miały zrobić? winksmiley.jpg Poza tym co gdybyś miał skrypty na kompie i przypadkowo uruchomiony serwer? Byle kliknięcie na jakimś by mogło pojechać Ci pliki na kompie albo zrobić niezły bajzel. To nie jest tylko ot tak by uczynić działanie bardziej upierdliwym Są poważne powody związane z bezpieczeństwem by tak było i nie musisz tego teraz rozumieć. Ta wiedza przyjdzie z czasem.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
adgernon
post 31.12.2010, 09:22:32
Post #5

-----

czyli z tego co rozumiem to: http://localhost/xampp/htdoks/ ... /katalog mojej strony/ewentualny podkatalog/strona.php questionmark.gif

Ten post edytował adgernon 31.12.2010, 09:22:51
+Quote Post
thek
post 31.12.2010, 10:18:10
Post #6

By się upewnić, sprawdź jaki katalog jest jako root document dla wersji portable XAMPPa, ale ogólnie - tak masz rację. Jeśli będziesz miał htdocs jako root, to wrzucenie tam katalogu "strona" (czyli Dysk_pendrive_litera://xampp/htdocs/strona) sprawi, że pod adresem http://localhost/strona będziesz miał swoją stronę widoczną.

--------------------
+Quote Post
adgernon
post 8.01.2011, 10:18:06
Post #7

-----

czyli jak zmienię G:/xampp/xampp/htdocs na g:/strona to wszystko co znajdzie się w tym katalogu z rozszerzeniem php będzie obsługiwane czy po prostu dodać taki dodatkowy wpis:

DocumentRoot "G:/xampp/xampp/htdocs"
DocumentRoot "G:/strona"

chodzi mi o to żeby nic nie uszkodzić a jednocześnie założyć katalog w którym będę miał wszystkie swoje projekty tak żeby wywołanie nie wyglądało :
localhost/xampp/xampp/strona/podstrona/podstrona/*.php

tylko

localhost/strona/*.php

z tego co rozumiem jeśli jest ten pierwszy wpis to jak wpiszę localhost w adresie to pojawia mi się strona do obsługi xamppa

popraw mnie proszę jeśli źle kombinuję
ja na prawdę nie chcę potem się głowić co znowu jest nie tak

********************************************************************************

cos jest nadal nie tak bez względu czy mam zostawione orginalne wskazanie katalogu tak jak przy instalacji czy wskazuje jako root katalog l:/strona/ to wyskakuje mi błąd:

Nie znaleziono obiektu!

Nie znaleziono żądanego URLa na tym serwerze. Jeśli wpisałeś URLa ręcznie, sprawdź, czy nie się nie pomyliłeś.

Jeśli myślisz, że jest to błąd tego serwera, skontaktuj się z administratorem.
Error 404
localhost
2011-01-08 10:13:59
Apache/2.2.14 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.14 OpenSSL/0.9.8l mod_autoindex_color PHP/5.3.1 mod_apreq2-20090110/2.7.1 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.1

nadmienię że plik index.php znajduje się w tym katalogu który wskazuję jako root

na dodatek jeśli wyswietlam plik index.php który znajduje się w katalogu htdocs wywala mi:

"Something is wrong with the XAMPP installation :-( "

może jakieś sugestie próbowałem na różne sposoby i nie wychodzi

korzystam przy tworzeniu stron z pajączka i webuildera ale stronę wywołuję w z poziomu przeglądarki z adresu localhost/.....

czy mam coś zmienić w pliku php.ini?questionmark.gif

proszę o pomoc pls

Ten post edytował adgernon 8.01.2011, 11:41:16
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.05.2025 - 07:42