![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
czesc
czy ktos wie jak rozkodowac haslo ktore bylo zakodowane funkcja md5()? czyli cos co jest odwrotnoscia tej funkcji. dzieki za kazdy pomysl pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da sie. Md5 to hasz. Hasz rozwala dane tak że ich nie odkodujesz. Możesz co najmniej brute-force'em próbować zganąć coś o identycznym haszu, ale to ci zajmie parę latek.
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Prawdę rzecz biorąc nie da się do końca "odkodować" stringu potraktowanego hashem md5 - gdyż jak sama nazwa wskazuje jest to HASH (funkjcja skrótu). Co to jest hash? mając jakiś string przerabiamy go tak aby uzyskać jak najbardziej unikatowy ciąg znaków - nieżadko tracąc przy tym podstawową informację. ehh... krótko: z jakiegoś stringu tworzymy dokładnie JEDEN hash jest możliwość że z inndego stringu stworzy sie dokładnie taki sam hash jak w innym stringu ->tworzony hash nie jest UNIKATOWY Teraz chcąc odkodować jakiegoś hasha dostaniemy nieskończoną ilość stringów pasujących do tego hasha!!! (dlatego hash nazywamy także funkcją skrótu) Dlatego zapytanie o odkodowanie hasha jest błędem w myśleniu. Oczywiście można sformułować inaczej to pytanie: Znaleść taki string(stringi) którego hash będzie taki sam jak hash zadany, a przy tym ma spełniać jakieś kryteria (np długość nie przekracza 100 znaków - tylko litery i cyfry i spacje) ![]() ![]() wiem wiem - czepialski jestem - ale chcę tylko wytłumaczyć na czym polega błąd w myśleniu:) Pozdrówka -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwracam sie z uprzejma prosba do wszystkich o nieodpowiadanie na tego typu pytania zadawane po raz 100-tny a moderatorow o usuwanie (albo blokowanie) takich tematow.
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam lepsza propozycje :] Wysylac takie pytania do dzialu ofert -- i brac po 200 za wyjasnienie ze to jest hash itd. i na koniec dac pierwszego linka do google z odpowiedzia.
![]() --edit: dodajcie arta do wiki:FAQ o md5 Ten post edytował dr_bonzo 2.05.2005, 15:28:51 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dzieki tsarek
a sopel i br_bonzo jak wam sie cos nie podoba to pocalujcie mnie gdzies jak z was sa tacy madrale to mozecie swoje modrosci wykladac na podworku pod trzepakiem wkoncu PO TO SA TAKIE FORA ZEBY SIE UCZYC a, skora wy jestescie juz tacy madrzy to ... (wiecie co mam na mysli) a moderatora pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat PO TO SA TAKIE FORA ZEBY SIE UCZYC Po to sa zeby najpierw poszukac odpowiedzi na swoje pytanie (byc moze -- w tym przypadku wielokrotnie -- ktos juz o to pytal i dostal odpowiedz), a kiedy jej nie znajdziesz to pytasz. A odpowiadanie po raz setny na to samo pytanie bywa nudne. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2005 Skąd: Konin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat krótko: z jakiegoś stringu tworzymy dokładnie JEDEN hash jest możliwość że z inndego stringu stworzy sie dokładnie taki sam hash jak w innym stringu ->tworzony hash nie jest UNIKATOWY Teraz chcąc odkodować jakiegoś hasha dostaniemy nieskończoną ilość stringów pasujących do tego hasha!!! Troche mnie zmartwila ta wiadomosc ![]() Juz jakis czas mysle nad tym jak rozszyfrowywac takie zaszyfrowane stringi. A tu lipa... czy funkcja PASSWORD() w MySQL-u korzysta z funkcji skrótu md5 czy ma swoj wlasny algorytm szyfrowania ![]() Jesli tak to czy da sie odszyfrowac stringa potraktowanego funkcja PASSWORD ![]() Pozdro... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja PASSWORD() ma swoj wlasny algorytm.
Co do reszty... Cytat('manual') PASSWORD() encryption is one-way (not reversible). PASSWORD() does not perform password encryption in the same way that Unix passwords are encrypted. See ENCRYPT(). Note: The PASSWORD() function is used by the authentication system in MySQL Server, you should not use it in your own applications. For that purpose, use MD5() or SHA1() instead.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1maciek: kazdy pomysl powiadasz... jak chcesz, to mam wygenerowane hash'e md5 dla wszystkich numerow telefonow z idei (po starej zabawie z IRCa)...
Baza liczy okragly 1 000 000 wpisow... Majac taka baze mozesz na podstawie podanego kodu MD5 powiedziec jaki to numer (o ile zahashowano numer idei...) Jak mawiaja chciec, to moc... ale do tego by miec mozliwosc lamania nawet krotkich hasel po MD5 musial bys miec nie maly dysk by to przechowywac i lata cierpliwosci az wyliczyly by Ci sie sumy ontrolne wszystkich wariacji... ja liczylem dla numerow 500000000 - 510000000 i zajelo mi to tydzien, a baza liczy sobie ponad 800MB (tyle zajmuje zapisana do pliku SQL)... Temat zamykam... bylo juz o tym naprawde dosc powiedziane... jest wyszukiwarka forum, wiki, google i wiele innych zrodel... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 04:12 |