![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybaczcie jeżeli takie coś było , lub znajduje się w manualu...po prostu krązy mi to gdzieś po głowie i nie umiem tego zogniskować
Chciałbym mianowicie liczbę powiedzmy 534985 ( liczba ciągle zmienna wiec nie można na sztywno) rozbić na pojedyńcze cyfry , władować je np . do tablicy i odpowiednio potem przetwarzac... Kołacze mi żeby przekształcić to na stringa i wtedy jakąś funckja zczytać po jednym znaku ...będe bardzo wdzięczny za nakierowanie na odpowiedni tok myslowy ![]() -------------------- Zapraszam na http://khobar.ovh.org
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz z tego string'a
Zczytujesz długość za pomocą strlen() Następnie w pętli czytasz znak po znaku za pomocą substr(); -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najczęściej rozbicie pojedynczych znaków służy weryfikacji numerów PESEl, NIP, REGON,...
Jeśli chcesz posłużyć się tym do tego to nie odkrywaj na nowo ameryki tylko skorzystaj z gotowych do tego skryptów... -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kołacze mi żeby przekształcić to na stringa i wtedy jakąś funckja zczytać po jednym znaku ...będe bardzo wdzięczny za nakierowanie na odpowiedni tok myslowy , dokladnie
ew. moglbys dzielic liczbe przez kolejne potegi 10ki: (123456 / 10^0 ) %10 = 6 (123456 / 10^1 ) %10 = 5 itd ---- prosze uzyc bbcode // dr_bonzo juz poprawiam // dr_bonzo ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można tak,
chodź tak naprawdę w praktyce robie coś takiego
Ten post edytował php programmer 13.01.2007, 17:20:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki dr_bonzo właśnie tego szukałem ..drugi sposób też dobre i pokazuje ciekawą alternatywę , ale po co wyważać otwarte drzwi
![]() Dzięki wszystkim za pomoc i tak na boku : Najczęściej rozbicie pojedynczych znaków służy weryfikacji numerów PESEl, NIP, REGON,... Jeśli chcesz posłużyć się tym do tego to nie odkrywaj na nowo ameryki tylko skorzystaj z gotowych do tego skryptów... Pragnę zauważyć że nie pytałem się o skrypt do weryfikacji numeru Pesel itp. , tylko o sposób rozbicia ciągu cyfr na poszczególne liczby ![]() -------------------- Zapraszam na http://khobar.ovh.org
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja dodam jeszcze tylko od siebie bo potrzebowałem podobnie że:
funkcja: str_split () działa tylko w PHP5. Ja miałem z tym kłopot bo potrzebowałem słownie daną liczbę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 05:55 |