![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przenosiłem pocztę i zawaliłem ![]() dziwna sprawa bo zanim zmieniałem DNSy w domenie sprawdzałem i poczta wysyłała się normalnie na inne domeny ![]() Kolejka Mail w ISp config3 pokazuje: Client host rejected: cannot find your reverse hostname czytałem że problem w revDNS tylko jak to ustrojstwo ustawić? - w domenie ustawiłem rekord TXT "v=spf1 a mx ip4:ipserwera ~all" - rekord A "ns1.mojadomena.pl." - rekord A "ns2.mojadomena.pl." i rozumiem że teraz muszę zmusić serwer żeby wysyłał pocztę jako ns1.mojadomena.pl ? gdzie tego szukać? ispconfig nazwał mój serwer "serwer-1.localdomain" może to trzeba jakoś zmienić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
revDNS ustawia provider
wyślij niech Ci ustawią rev na IP - domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzwoniłem do ovh powiedzieli że wszystko wygląda ok tylko trzeba czekać "propagacja dns"
Konsultant wytłumaczył że chodzi o rekord MX "1 mail.mojadomena.pl." i że mój adres ip będzie tłumaczony na mail.mojadomena.pl. to może wyłączyć to w postfixie żeby teraz serwer odżył? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
FQDN serwera powinno wskazywać na `mail.mojadomena.pl` albo chociaż `mojadomena.pl`.
|
|
|
![]()
|
|
hahah cały dzień w plecy a to takie idiotycznie proste było, konsultanci w ovh też rozkładali ręce, ale za 3 razem się udało miła pani która miała chęci do pomocy poświeciła dłuższą chwilke i zbadała temat, cały problem polegał na tym że w ovh nie ma możliwości dodawania rekordów ptr ale wystarczyło wejść nie w ustawienia domeny ale VPSu i tam jest opcja IP w której jest podany ten mojego VPS wystarczył klik na zębatke i dodanie rewersu i wszystko odżyło... uff w końcu coś zjem
![]() Ten post edytował adi456 19.04.2017, 14:47:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 04:00 |