![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanko dotyczace zapytania SQL. Otoz mam w bazie tabele:
Chce stworzyc zapytanie sql, ktore zwrocilo by mi ranking osob z bazy na podstawie ilosci ich punktow. Nie chodzi mi jednak o zwykle 'order by points', poniewaz: musze posortowac uzytkownikow po ich ID i potrzebuje miec w zwroconym rekordzie takze miejsce w rankingu danego usera, co oznacza, ze jesli kilku userów ma tą sama ilosc punktow, powinni miec taka sama pozycje w rankingu. Czy jest ktos w stanie mi pomoc, ewentualnie pokazac kierunek dzialania? Bo mi do glowy przychodza same jakies skomplikowane zapytania, tworzenie tymczasowych tabel itd, a chce zeby to w miare sprawnie chodzilo przy duzej liczbie wywoaln zapytania i duzej liczbie rekordow. P.S. Uzywam MySQL 4.x Z gory dziekuje za pomoc, Barcin Ten post edytował barcin 17.10.2006, 09:35:58 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
skoro uzywasz Mysql to na MySql powinienies to byl dac, przenosze.
Tak na szybko:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki, niestety jest jakiś bład:
#1054 - Nieznana kolumna 'Points' w field list Bylbym wdzieczny za pomoc. P.S. Przepraszam, za pozno sie zreflektowalem, ze istnieje kategoria MySQL. Dzieki za przeniesienie. barcin |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no popatrz, a mi dziala
![]() Na pewno masz kolumne Points? Bo z komunikatu wynika, ze chyba jednak nie masz. (wielkosc liter tez moze miec znaczenie) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no, teraz mi tez dzilaa, echhh, bezmyslnie skopiowalem kod, a tam uzyles innej nazwy tabeli niz ja.
Wielkie dzieki, zaoszczedziles mi sporo pracy, Mistrzu pozdrawiam, barcin |
|
|
![]()
|
|
w zasadzie to troche przekombinowalem z drugim warunkiem w select. Mozna zrobic zwykle przypisanie. Czyli zamiast:
dac:
Ciut krocej ![]() Cytat zaoszczedziles mi sporo pracy, Mistrzu Nie ma sprawy, Małgorzato ![]() edit: Bo i Malgorzata nie miala byc obraźliwym okresleniem. Nie wiem czy czytales ksiązke "Mistrz i Malgorzata", a ze nazwales mnie Mistrzem to od razu taki zart mi sie skojarzyl ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, skopiowałem i działa.
Że mi pomogles w kodzie, to sie za Małgorzate nie obraze ![]() Hej, mam jeszcze jedno pytanie. W jaki sposob zmodyfikowac ten kod, a by moc uzyskac pozycje dla konkretnego Usera, poniewaz zwykle dodanie WHERE userid=x nie dziala ![]() Pozdrawiam, barcin Ten post edytował barcin 17.10.2006, 12:46:49 |
|
|
![]()
|
|
Napisales:
Cytat Uzywam MySQL 4.x I teraz wazne ile to "x" wynosi. Bo jesli mniej niz 1, to niedobrze.
tylko dopasuj do siebie (popraw kolumny i tabele) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Używam wersji 4.1.11.
Zaraz przetestuję, wielkie dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam, barcin |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 21:19 |