![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziendobry. Chce uzyskac informacje za pomoca pol checkbox w formularzu. Pola checkbox maja nazwe 'test' i rozne wartosci. W jaki sposb moge uzywac pojedynczych wartosc z kazdego checboxa jako zmienne? Robie to w ASP i w obecnej formie jak zrobie zmienna=request.form("test") to w zmiennej mam ciag "wartosc1,wartosc2,wartosc3". Ewentualnie moze ktos wie jak podzielic taki ciag na czesci za pomoca operacji na stringach lub jak zrobic cos takiego: pobieram wartosc1 do zmiennej temp, wykorzystuje ja, pobieram wartosc2 do zmiennej temp, wykorzystuje ja,.... itp. Wszytko musze robic w ASP!!
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 13 Dołączył: 26.06.2003 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie powinien każdy checkbox mieć inną nazwe. Przecież nazwy odpowiadają zmiennym o ile sie nie myle.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie o to chodzi ze nie moga miec roznych nazw z nie istotnych tu powodow. Potrzebuje rozwiazania ktore uzywa checkboxow o jednej nazwie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 13 Dołączył: 26.06.2003 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może coś z id CHECKBOXA by trzeba pokombinować. No ale ja ci nie pomoge bo sie nie znam, a z tym od to tylko tak strzelam.
<INPUT name="test" TYPE="CHECKBOX" id="1"> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
[xml:1:46065a938d]<INPUT name="test[]" TYPE="CHECKBOX" id="1">[/xml:1:46065a938d]IMHO w skrypcie dostaniesz tablicę[php:1:46065a938d]<?php
$test[] ?>[/php:1:46065a938d] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat IMHO w skrypcie dostaniesz tablicę[php:1:88a2e2f2b6]<?php
ekhem ;)
$test[] ?>[/php:1:88a2e2f2b6] Sugeruje juz teraz zwrocic uwage - $_REQUEST["test"] a nie $test - w ten sposob od razu w zapomnienie odchdozi problem zmiennych globalnych (dla zaintersowanych przyklejony watek) Wystarczy na poczatek przyzwyczaic sie ze zamiast ASPowego request.form("pole") trzeba bedzie pisac $_REQUEST["pole"] a objasniajac zapis scannera jesli nazwa zawiera [] to potraktuje to jako dodanie kolejnego elementu do tablicy. Analogicznie jesli nazwiesz pole np ala[14][3][0] to zostnaie stworzony trzywymiaroa tablica. ps witam kolejno aspowicza ;) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Cytat IMHO w skrypcie dostaniesz tablicę[php:1:75adc491df]<?php $test[] ?>[/php:1:75adc491df] ekhem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Sugeruje juz teraz zwrocic uwage - $_REQUEST["test"] a nie $test |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, ze przeszkadzam, ale IMHO otrzymujemy nie $test[], tylko $test[0] tudziez inny (kolejny) indeks.
|
|
|
![]()
|
|
ok. Wydaje mi siee ze skumalem a jednak w asp cos mi dzialac nie chce. Formularz mam taki:
Kod <form action=proba.asp method=post>
<input type=checkbox name="proba[]" value="jeden" id="1"><BR> <input type=checkbox name="proba[]" value="dwa" id="2"><BR> <input type=checkbox name="proba[]" value="trzy" id="3"><BR> <input type=submit value="send"> </FORM> a plik proba.asp zawiera: Kod <%
Response.Write Request.Form("proba(1)") %> no i nic sie nie wyswietla. Jak zrobic w ASp zeby sie ktoras z tyxh wartosci z formularza wyswietlila? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat ok. Wydaje mi siee ze skumalem a jednak w asp cos mi dzialac nie chce. momento - skoro - to calosc ma byc w php czy asp?.... bo sadzac po watku php, patrzac na twoja wypowiedz mam jednak inne przeczucia..
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
No jak juz powiedzialem na poczatku calosc musi byc zrobiona w ASP
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 03:14 |