![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
wlasnie bawie sie w importowanie danych do bazy z arkuszy kalkulacyjnych. Napotykam jednak na blad, ktorego nie moge obejsc. Mianowicie, po ustaleniu kodowania na cp1250, nie wyrzuca mi polskich znakow, tj: A zamiast Ł B zamiast ł Macie jakies pomysly, czemu tak sie dzieje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- u mnie działa. Jakie kodowanie masz na stronie? Niezależnie od ISO/UTF krzaczy? Jak masz UTF to spróbuj zmienić na ISO lub windows. Potem pozostaje chyba tylko przekonwertować na UTF funkcją iconv. Możesz spróbować rozpoznać kodowanie funkcją mb_detect_encoding. Znaczenie może też mieć serwer, na jaki uploadujesz pliki xls. I czego używasz do odczytu plików xls? Ja mam Spreadsheet Excel Reader. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rowniez uzywam spreadsheet excel reader. Jednak chodzi mi nie tyle o wyswietlanie, tylko o zapis do bazy danych. Probowalem poleconych metod. Wiesz moze, jak ustawic funkcje, zeby wyswietlala, jako mb encoding?
Odkrylem: $data->setUTFEncoder('mb'); $data->setOutputEncoding('ISO-8859-2'); Dzieki za wskazowki! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Również mam problem z Spreadsheet excel reader. Stronę mam kodowaną w UTF-8, pliki też. Zamiast polskich znaków wyświetlają mi się inne np zamiast ł znak funta. Próbowałem na różne sposoby jednak nic nie pomaga. Za wszelkie wskazówki byłbym wdzięczny Pozdrawiam vego007 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 5.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strona kodowa Spreadsheet_Excel_Reader:
Kod $data->setOutputEncoding('UTF-8'); Strona kodowa witryny: Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> Kodowanie bazy danych MySQL (rekordy i tabela): Kod utf8_general_ci I teraz pytanie WSZYSTKIE znaki oprócz "ó" wczytują się poprawnie. Nie mam zielonego pojęcia co jest nie tak z tym "ó". Ma ktoś jakiś pomysł? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kwiatu5 rozwiązałęś może ten fenomen z "ó".
Podobnie jak u Ciebie, wyświetlają mi się poprawnie wszystkie znaki oprócz "ó". Z tym że u mnie niektóre ó wyświetlaja się poprawnie, a niektóre nie ![]() za cholerę nie mogę dojść dlaczego. -------------------- To cholerne wino pozbawia mnie myślenia
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odkopię, ale w słusznym celu - jest zarówno rozwiązanie, jak i przyczyna
@kwiatu5 rozwiązałęś może ten fenomen z "ó". Podobnie jak u Ciebie, wyświetlają mi się poprawnie wszystkie znaki oprócz "ó". Z tym że u mnie niektóre ó wyświetlaja się poprawnie, a niektóre nie ![]() za cholerę nie mogę dojść dlaczego. Widziałem, że znalazłeś już rozwiązanie (bo to: http://www.kondorek.pl/webmastering/php-ex...polskich-znakow chyba Twoja strona), natomiast znajomy doszedł do źródła problemu. Chodzi o to, że poprawnie importuje literki ó, które nie zostały poprawione przez automatyczną korektę o.O Literki ó po automatycznej korekcie są zapisywane innym kodem niż takie normalne... bug Excela? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w sumie pisałem o tym w innym temacie, ale chyba tutaj będzie on lepiej pasować. Chodzi o problem ze znakami podczas czytania pliku XLS. Po odczycie całego pliku xls, zapisuję dane do pliku "dane.csv" (pusty, utworzony w linux przez touch dane.csv). Niestety wyrazy z polskimi znakami są ucinane i tak wpisywane są do pliku. Dla przykładu jak mamy wyraz "Pamięci", w pliku mam na wyjściu "Pami". Nie wiem, gdzie może być przyczyna... jak ktoś ma pomysł to proszę, niech się pochwali. Przetestuję wszystko. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.06.2025 - 16:44 |