![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z drzewem genalogicznym. W jednej tabeli mam takie agrumenty: id_osoby,imie,nazwisko,data_ur,miejsce:::: W drugiej mam id_osoby,id_matki,id_ojca:::::: Sa jeszcze inne tabele ale z tymi mam problem. Chodzi o to aby wyswietlic powiazania rodzinne cos w stylu: imie nazwisko osoby|imie nazwisko matki|imie nazwsiko ojca::::: Ja to zrobic?? Napewno poprzez jakiegos wielokrotnego joina ale nei wiem jak. Probowalem i wyszlo mi narzie takie cos:
Czyli dane tylko osoby a jak dolaczyc do tego imiona i nazwiska rodzicow?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
he he . To nie jest takie proste:(((.
Nie mam kolumy imie_matki. Mam id_matki a dane o jej danych wlasnie maja sie pobrac z relacji osoby. Otrzymuje takie cos po zminie w Twoim zapytaniu imie_matki na id_matki
Dodaje createy::
Oraz dwa inserty::::
wszsytko jest pisane z pamieci wiec moga sie poajwic jakies bledy.Jest to tylk oprzykladowe , ale na podstawie tego napweno mozna rozwiazac ten prolem. Z gory dziekuje za pomoc. Ten post edytował mercii 3.06.2006, 11:33:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To dodaj jeszcze raz tabele w FROM stworz alias i otrzymasz to co potrzebujesz
|
|
|
![]()
|
|
Nie za bardzo roumiem jak mam to zrobic:( Moze jakis perzyklad (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jak jest w zapytanie AND to nic nie podaje.Empty.Jak znowoz jest Or to robi sie iloczyn kartezjanski. Czyli jeszcze nie jest tak jak powinno byc.Kombinuje, kombinuje i nic:(
Juz smiga:) w select pod koniec powinno byc t2 a nie t1. DZIEKI WIELKIE Ten post edytował mercii 3.06.2006, 14:14:01 |
|
|
![]()
|
|
No fakt, drobna pomylka sie wkradla ale ciesze sie ze zauwazyles.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 15:23 |