![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Mam problem z datą . Pisząc podstronkę w której bede przyjmował zamówienia mam następujący problem : pobieram sobie date funkcją getdate(); $data = getdate(); a nastepnie zapisuje ją i inne rzeczy do tabeli w ten sposób: $zapytanie = "insert into zamowienie values('".$id_zamowienia."','".$id_klienta."','".$id_towaru."','".$data."','".$ilosc."','".$platnosc."','".$koszt."','".$status."')"; $wynik = mysql_query($zapytanie); if($wynik) echo mysql_affected_rows(). 'Zamówienie przyjete'; i kiedy sprawdzam w phpadminie to mi nie zapisuje daty, tylko 0000-00-00 Probowalem juz cos w stylu getdate((date_format(data, '%d %m %y')) albo $data=getdate(time()); lub $data=getdate("U"); i niestety nic ![]() wielkie dzieki za jaką kolwiek pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2005 Skąd: Płońsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W jezyku SQL jest szereg zmiennych do zapisywania daty. Najlepszym odpowiednikem bedzie DATE lub TIMESTAMP(8)
Czyli zapytanie wygladac bedzie tak: $zapytanie = "insert into zamowienie values('".$id_zamowienia."','".$id_klienta."','".$id_towaru."',DATE ,'".$ilosc."','".$platnosc."','".$koszt."','".$status."')"; $wynik = mysql_query($zapytanie); if($wynik) Albo do zmiennej $DATA wstaw DATE lub TIMESTAMP(8) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety ale nie działa
![]() jak wstawie do $date= TIMESTAMP(8); to mi sie pojawia Fatal error: Call to undefined function: timestamp() in c:\usr\krasnal\www\batman\apteka\przegladaj2.php on line 35 z DATE tez nie działa na dwa sposoby ![]() prosze o pomoc! z góry dzieks ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2005 Skąd: Płońsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Musi działac. Sprubuj może
$date= 'TIMESTAMP(8)'; $date= 'DATE'; albo poprostu zapytanie = "insert into zamowienie values('".$id_zamowienia."','".$id_klienta."','".$id_towaru."',DATE ,'".$ilosc."','".$platnosc."','".$koszt."','".$status."')"; lub tak samo tylko TIMESTAMP(8). Ja tak robilem i mi działało ![]() |
|
|
![]()
|
|
niestety
![]() w phpadminie pokazuje mi dalej 0000-00-00 ![]() bardzo dziwna sprawa! A moze coś wczesniej jeszcze robiłeś z tą datą, albo np. używałeś wcześniej DATE_FORMAT ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() z góry dzieks za pomoc! pozdro |
|
|
![]() ![]()
|
|
Pomylilem sie. Jak tworysz tabele to nadaj jej wartość "DATE NOT NULL," .
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej skorzystac z funckji NOW() przy dodawaniu rekordu?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:39 |