![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z wyszukiwaniem filmow z bazy...tzn potrafie zrobic wyszukiwanie po tytule filmu, natomiast nie moge sobie poradzic z wyszukiwaniem po np: gatunku filmu, aktorze, rezyserze...itp... Moj plik w php tak wyglada:
W bazie danych mam takie tabele: aktor (id_aktor, imie, nazwisko_aktora) aktor_has_film(AKTOR_id, FILM_id) film(id, PRODUKCJA_id, GATUNEK_id, tytul, czas, data_2, opis, id_aktor, id_rezyser) gatunek(id, nazwa_gatunku) komentarz(id, UZYTKOWNIK_login, FILM_id, tresc, data) produkcja(id, nazwa_kraju) rezyser(id, imie, nazwisko) rezyser_has_film(REZYSER_id, FILM_id) uzytkownik(login, nr_pesel, imie, nazwisko, haslo, czy_admin) Nie wiem juz sama co jest nie tak z tymi zapytaniami sql, ze wyszukuje tylko po tytule:( Jesli to mozliwe bardzo prosze o pomoc. Z gory wielkie dzieki Monika. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wiem juz sama co jest nie tak z tymi zapytaniami sql, ze wyszukuje tylko po tytule:( To że wyszukuje po tytule to tylko przypadek. Przy innych danych nie powinno być prawidłowych wyników Źle łączysz ze sobą tabele. Powinny być połączone za pomocą identyfikatora, ale takiego, który oznacza to samo w obu tabelach, czyli:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za radę, zrobilam tak jak napisales, ale teraz problem jest w tym, że z tabeli np. gatunek gdzie mam kilka komedii, wyswietla tylko pierwsza komedie:(
Nie wiem dlaczego? Monika. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Grupujesz wg nazwy gatunku. Prawdopodobnie chcesz posortować, czyli powinno się wykorzystać ORDER BY. Podobnie przy innych zapytaniach ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:47 |