![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Korzystam ze skryptu na logowanie i rejestracje z http://webmade.org/porady/sesje-php-system-logowania.php ale nie moge zrobić żeby hasło było kodowane md5. Próbowałem różnych sposobów ale mi nie wychodzi, a jak już sie udało i ładnie koduje przez md5 w bazie wpis jest ok, to nie moge sie zalogować. Ponadto jak dodam dodatkowe pola do rejestracji(w bazie oczywiście dodałem odpowiedznie zapytanie) i je dopisuje to mam problem z logowaniem i cały czas pisze że podano złe dane.
Jeżeli wszystko dopisuje do bazy tak jak powinno to chyba przyczyna tkwi gdzies podczas logowania? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
A gdzie listingi? Jasnowidzów na etacie nie trzymamy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby w bazie hasło było kodowane w md5 musisz podczas rejestracji dodać funkcje md5() i puźniej podczas logowanie hasło także musi być kodowane funkcją md5() wtedy wszystko powinno działać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
niestety nie działa, nawet nie koduje md5 ;] u mnie kodowało tak jak miałem ale nie dało sie zalogowac i nie wiem jak to zrobić
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o dodanie tagu do tematu, zgodnego z zasadami forum Przedszkole, inaczej temat zostanie zamknięty.
@Lejto - jaki jest sens użycia htmlspecialchars, jak potem używasz md5? - Żaden! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób tak: wyświetl sobie hasło z bazy przyporządkowane do Twojego loginu (to zapisane w bazie z md5) i wyświetl hasło, które wpisałeś w pole hasła do logowania (również potraktowane md5).
I porównaj. Jeśli wyświetli Ci 2 takie same ciągi md5, to problem leży gdzieś indziej. Ten post edytował Shili 10.07.2008, 11:48:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@strife - Darekxp miał już htmlspecialchars(); w swoim kodzie to nie usuwałem
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@strife - Darekxp miał już htmlspecialchars(); w swoim kodzie to nie usuwałem Rozumiem, ale mimo wszystko, jak już podajesz kod na forum, to staraj się wyłapywać również błędy, a nie je powielać w kolejnych postach, EOT. ![]() Reasumując ~Darekxp, zrób tak jak napisała Shili, a będziemy dalej działać. Od siebie mogę również Ci dać mały opis, dotyczący logowania, który kiedyś dawno temu pisałem ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
najgłubsze jest to że jak wkleje sam kod z linku w pierwszym poście i dodam chociażby jednopole wiecej w formularzu rejestracyjnym i bazie i nie bede nic sie bawić z md5 to i tak sie nie zaloguje bo pojawiają sie niepoprawne dane
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie pierwsze:
Czy po logowaniu wyświetla Ci się Twój komunikat o niepoprawnych danych? Pytanie drugie: Po wysłaniu formularza zrób sobie print_r($_POST); czy to co się wyświetla jest tym, co znajduje się w bazie danych? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:41 |