![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Dzisiaj natknalem sie na dziwny problem... Budowałem sobie jakis tam systemik oparty o smarty i Adodb. W nim byla klasa obslugujaca newsy i tutaj jest sedno gdy probuje wywolac jedna z metod w wewnatrz tej klasy a dokladnie[php:1:b54dc45442]<?php function newsw() { global $adodb; $wynik1 = $adodb->Execute('select * from news where idnews='.$_GET['news'].''); $this->naglowek = $wynik1->fields['naglowek']; $this->tresc= $wynik1->fields['tresc']; } $this->newsw(); ?>[/php:1:b54dc45442] Wyrzuca taki o to bład... Kod Parse error: parse error, expecting `T_OLD_FUNCTION' or `T_FUNCTION' or `T_VAR' or `'}'' in c:usrapachehttpdhtmltigroupcmsmodulynews.php on line 28 dodam że owa linia 28 to tutaj 12.
ale gdy ową metode wywoluje z zewnatrz (t.zn z poza klasy $news->newsw() ![]() Dodam że mam wersje php 4.3.2. UPDATEhmm troszeczke gorzej to wyglada ... ta metode laduje mi jednak tylko w pliku glowny do ktorego jest includowany plik z klasami. Pozdrawiam PatS. -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
pats...
[php:1:7b7ec0481e]<?php class Nazwa { function Nazwa() { } function InnaNazwa() { } } // execute method: $Costam = new Nazwa; $Costam->InnaNazwa(); ?>[/php:1:7b7ec0481e] a dla php5: [php:1:7b7ec0481e]<?php class Nazwa { function __construct() { } function InnaNazwa() { } } // execute method: $Costam = new Nazwa; $Costam->InnaNazwa(); ?>[/php:1:7b7ec0481e] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem troch glebszy jak sie mi wydaje o to kawalek kodu..[php:1:0a62db7c41]<?php
class news { var $wynik; var $naglowek; var $tresc; function news() { global $adodb; $wynik = $adodb->GetAll('select * from news'); $this->wynik=$wynik; $news->newsw(); } function newsw() { global $adodb; $wynik1 = $adodb->Execute('select * from news where idnews='.$_GET['news'].''); $this->naglowek = $wynik1->fields['naglowek']; $this->tresc= $wynik1->fields['tresc']; } } //tutaj klasa wywietl class wyswietl extends news { var $naglowek; var $tresc; function wyswietl() { if (!empty($_GET['news'])) { $news->newsw(); $this->naglowek = $news->naglowek; $this->tresc = $news->tresc; } } } // i pozniej wywoluje w smartach sobie $wywietl->naglowek; i lipa zmienna jest pusta ![]() ?>[/php:1:0a62db7c41] Wyglada mi tak jak by klasa nie dziedziczyla wlasciwosci kalasy news. -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
hmm odpowiadam sam sobie
powinno byc tak... w klasie w ktorej wywolywam dziedziczone metody wywolujemy je jak metody z tej klasy czyli [php:1:62673746bf]<?php function wyswietl() { if (!empty($_GET['news'])) { $this->newsw(); $this->naglowek = $this->naglowek; $this->tresc = $this->tresc; } } ?>[/php:1:62673746bf] Pozdrawiam patS :wink: -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:37 |