![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio męczę sie z następującym problemem... Napisałem sobie coś w stylu sterownika do bazy mySQL... Teraz chcę to połączyć z innymi klasami, które będą odpowiadać np. za Newsletter, Użytkowników (dodawanie / edycja / usuwanie itp). Problem jest w tym jak te klasy ze sobą połączyć, tzn wiem jak, ale jak zrobić dziedziczenie klas. Główna to oczywiście sterownik do bazy a potem w/w moduły korzystające z niej. Wtedy "drzewko" klas wyglądałoby mniej więcej tak: Sterownik bazy |- newsletter |- urzytkownicy |- ... |- co jeszcze Co wtedy dzieje się z konstruktorami do klas? One nie są konieczne, tak? Może ma ktoś jakieś pomysły lub wie jak mnie naprostować. Problem niby błachy, ale nie mogę go rozwiązać, - mam za dużo pytań na które nie mogę znaleść odpowiedz :/ za pomoc dziękuję! Ten post edytował shpyo 24.02.2005, 23:57:09 -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czegoś tu nie rozumiem
![]() ![]() Proponowałbym abyś wziął jakiś framework ( Phiend ? ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, czyli źle narysowałem drzewko?
Chodzi mi o to co zrobić z konstruktorami w każdej z klas... Z klasy sterującej zapytaniami do mySQL będą korzystać moduły. -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@shpyo: Ale naprawdę nie wiemy, o co ci dokładnie chodzi... Konstruktory nie są generalnie potrzebne w OO. A dziedziczenie nijak tutaj nie pasuje.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze zrozumiałem to chodzi CI żeby w każdej z klas były widoczne metody z klasy z baza.
Jeżeli o to chodzi to może to Ci pomoże: W każdej z klas należy zrobić dzidziczenie z klasy z baza np:
Może to CI coś da bo nie wiadomo o co Ci dokładnie chodziło. ![]() Ten post edytował jerrys 25.02.2005, 10:58:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@shpyo: jak juz ci pisali: sterownik jest od sterowania -- nie rozszerzaj go do Newsow itd.
Po prostu uzywaj go. Jak Adodb (rozumiem ze twoj sterownik dziala na podobnej zasadzie).
@jerrys: Uzytkownik pisze sie przez Z -- przecierz wymienia sie na User ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Konstruktory zachowuja sie tak samo jak inne metody. Nadpisanie konstruktora powoduje wywolanie tego nadpisanego, i trzeba zadbac o to zeby konstruktor rodzica zostal wywowlany, natomiast jezeli klasa dzedziczaca nie posiada konstruktora to zostanie wywolany konstruktor rodzica, ot cala filozofia. A teraz zdziebko kodu:
Moze to Ci pomoze. Ten post edytował bendi 25.02.2005, 11:50:14 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzięki wszystkim za pomoc, rozjaśniliście mi w głowie ^^
-------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:08 |