![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Potrzebuję zrobić coś takiego: Nazwa kategorii <li>nazwa podkategorii</li> Problem podobno banalny, ale ja nie wiem jak się za to zabrać. mam bazy: branza (id, nazwa, id_podkat) oraz podkategoria (id, nazwa) nie wiem czy dobre bo nie potrafię dostosować przykładów znalezionych w google dla moich potrzeb. proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 9 Dołączył: 7.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zrobiłbym to tak:
Bazę danych zrobiłbym tak: kategoria (id, nazwa, id_podkat) Wartością sortowania byłby id_podkat. Wrzucasz do zapytania id i na jego podstawie wyszukujesz wszystkie rekordy, których id_podkat = id... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to znaczy że nie zakładałbyś drugiej bazy 'podkategoria'?
to skąd nazwy podkategorii wziąć? noi jak zapytanie sql/php skonstruować bo właśnie tu nie daje rady. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Musisz dostosować do swoich potrzeb:
Baza: tutoriale tut_id ... kategorie kat_id kat_kategoria kat_cat kat_order tut_kat id_tut id_kat zrzut tabeli tut_kat:
Ten post edytował Kshyhoo 19.09.2012, 18:13:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:11 |