![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 12 Dołączył: 16.07.2006 Skąd: : getCity ( ); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witajcie
mam problem chcę sobie zrobić koder/dekoder md5. zrobiłem już koder, ale z dekoderem mam problem. o to listing z pliku index.php
a to plik kodowane.php (obsługujący formularz)
teraz proszę Was o pomoc. Jak mam zrobic dekoder o co chodzi? pomożcie! -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 3.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Md5 nie jest funkcją szyfrującą a haszującą (w związku z czym wynik jej działania jest jednokierunkowy). Tego co zostało przez nią przepuszczone nie da się odzyskać.
Ten post edytował MStaniszczak 20.11.2006, 20:01:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 12 Dołączył: 16.07.2006 Skąd: : getCity ( ); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Md5 nie jest funkcją szyfrującą a haszującą (w związku z czym wynik jej działania jest jednokierunkowy). Tego co zostało przez nią przepuszczone nie da się odzyskać. no ale były takie dekodery onlie wpisywało sie ciąg znaków zakodowanych w md5, a potem on odgadywał cały wyraz. to może mi powiesz jak to można wykonać? -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 3.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brute force? Ale uwaga –po "zdekodowaniu" ciągu md5 może się okazać że jest to ZUPEŁNIE inny wyraz ni ten który był kodowany (i jest to bardzo prawdopodobne)...
Ale może to Ci się przyda: http://md5.rednoize.com/ ;-) |
|
|
![]()
|
|
Brute force? Ale uwaga –po "zdekodowaniu" ciągu md5 może się okazać że jest to ZUPEŁNIE inny wyraz ni ten który był kodowany (i jest to bardzo prawdopodobne)... Ale może to Ci się przyda: http://md5.rednoize.com/ ;-) no ale jak to zrobić w php? -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
Poczytaj o tym czym jest metoda brute force (google sporo Ci na ten temat powie) to się sam zorientujesz i sam dojdziesz do wniosku że to bez sensu i zbyt kosztowne (czasowo).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale były takie dekodery onlie wpisywało sie ciąg znaków zakodowanych w md5, a potem on odgadywał cały Prawie masz rację. Prawie, bo nic tu nie było odgadywane. Takie systemy mają potężną bazę ciągów md5 i odpowiadających im ciągów znaków. Krążył na tu na forum temat dotyczący md5 i pokrewnych - poszukaj, tam wszystko napisane zostało. Aha, no i zapomnij o odkodowywaniu ciągu zahaszowanego md5 ;> Piszesz to w ramach zabawo-testo-doświadczeń czy jest to do czegoś konkretnego potrzebne? Jeżeli ta druga opcja, powiedz co potrzebujesz, z pewnością znajdzie się na to inny sposób ;> pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że chodzi ci o inny rodzaj funkcji,
mianowicie szyfrowanie dwukierunkowe (symetryczne) google -> DES google -> FEAL |
|
|
![]()
|
|
Prawie masz rację. Prawie, bo nic tu nie było odgadywane. Takie systemy mają potężną bazę ciągów md5 i odpowiadających im ciągów znaków. Krążył na tu na forum temat dotyczący md5 i pokrewnych - poszukaj, tam wszystko napisane zostało. Aha, no i zapomnij o odkodowywaniu ciągu zahaszowanego md5 ;> Piszesz to w ramach zabawo-testo-doświadczeń czy jest to do czegoś konkretnego potrzebne? Jeżeli ta druga opcja, powiedz co potrzebujesz, z pewnością znajdzie się na to inny sposób ;> pozdr. mam hasło zakodowane w md5 i muszę je odkoować, a przy okazji chcę zrobić sobie taki koder/dekoder online dzięki czemu każdy będzie mógł sobie odkodować lub zakodować md5. jeśli możesz napisz mi jak to zrobić -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Robisz tak, wybierasz znaki i łączysz je na wszystkie możliwe sposoby. Wynik dajesz do md5 i zapisujesz w bazie danych string => hash. Potem jak ktoś wpisuje hash to szukasz czy masz w bazie danych taki, jak nie to klapa. Po prostu musisz mieć ich sporo.
Druga możliwość to robienie tego bez bazy danych, i szukanie string'u który daje taki hash |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a właściwie to po co chcesz odkodowywać md5 ?
Cytat Robisz tak, wybierasz znaki i łączysz je na wszystkie możliwe sposoby. Wynik dajesz do md5 i zapisujesz w bazie Cytat Druga możliwość to robienie tego bez bazy danych, i szukanie string'u który daje taki hash Złożonośc obliczeniowa tego = milion lat Ten post edytował php programmer 21.11.2006, 12:31:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
MD5 nie da się rozkodować! MD5 jest HASHEM czyli klucz jest stracony!
Wiec nie da się DEKODOWAC i KODOWAĆ - gdyż md5 HASHUJE!. http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_haszuj%C4%85ca Gdyby się tak dało, i nie było by kolizji to wszystkie dane dało by się "zapisać" w ciągu składającym się z 32 znaków, teoretycznie gra mogła by zamiast 4gb zajmować parę bajtów. |
|
|
![]()
|
|
powód napisałem wyżej
jak mówisz że się nie da to jak z bazy danych pobierana jest wartość zhaszowanego hasła a potem porównywana do ciągu string? -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
Baza 5 znakowa może Ci już zajmować parę GB.
Pisałem jak, robisz skrypt który takie coś tworzy: Kod a ... z aa ab ac ad ... zz aaa .... I tak wszystkie znaki, generalnie i tak się wybiera te najpopularniejsze [a-Z0-9] + podstawowe dostępne na klawiaturze. I cały proces wygląda tak, jak już masz listę tych wszystkich wariacji to wrzucasz ciąg md5( 'a' ); i wynik tego zapisujesz do bazy a => "jakiś tam ciąg po md5()" I tak robisz z każdym jakim masz. Potem jak użytkownik wrzuca jakiś string, to szukasz w bazie danych PO HASH'U, i w ten sposób masz co tego hash'a tworzy. |
|
|
![]()
|
|
Cytat jak mówisz że się nie da to jak z bazy danych pobierana jest wartość zhaszowanego hasła a potem porównywana do ciągu string? hasło w bazie nigdy nie jest odkodowywane dzięki temu nawet ktoś kto zajrzy do bazy nie wie jakie masz hasło w bazie jest zapisany hash dla danego stringa, jak ktoś kto sie loguje podaje napis, to ten napis jest haszowany a to co wyjdzie jest porównywane z haszem zapisanymw bazie Ten post edytował php programmer 21.11.2006, 12:44:54 |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co tam jest do oglądania? Wynik działania jednej funkcji?
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@jarmiar - a po co to komu? Bez obrazy, ale użyteczność... żadna : |
Jeszcze ten wieeeelki plik z napisem MD5 - mógłby ważyć 10-15 razy mniej... Pozdrawiam. Ten post edytował Cysiaczek 21.11.2006, 13:38:43 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
No i wogóle nie wiem dlaczego nazwałes to "dekoder"
przecież nieczego tu nie dekodujesz, Ten post edytował php programmer 21.11.2006, 13:47:35 |
|
|
![]()
|
|
taki odruch.
-------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:40 |