![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
ostatnio postanowiłem sie pobawić z bazami danych zaisnatlowałem serwer apache , php i mysql . mam problem z wyswietleniem bazy danych w przegladarce baza danych wtglada tak : CREATE TABLE emp ( id tinyint(4) DEFAULT '0' NOT NULL auto_increment, first varchar(20), last varchar(20), adress varchar(255), position varchar(50), PRIMARY KEY (id), UNIQUE id (id) ) natomiast skr w php tak : ?php mysql_connect('localhost','',''); mysql_select_db('emp'); $query="select first from emp"; $result=mysql_query($query); echo "<TABLE BORDER=\"0\">\n"; while($row = mysql_fetch_array($result)) { echo "<TR><TD>" . $row['first'] . "</TD></TR>\n"; } echo "<TABLE>\n"; ?> i po wpisanie w IE - localhost dostaje : Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\usr\strona\index.php on line 7 nie wiem o co chodzi z tym error`em Może ktos kto sie na tym zna bedzie potrfił pomóc pozdro Ten post edytował tedew 11.08.2004, 10:22:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest błąd w treści zapytania (tabela emp nie istnieje?), ew. nie istnieje baza emp albo w ogóle nie połączyłeś się z bazą... (?)
trzeba wykryć te błędy:
(to &# 33; zamień na wykrzyknik !) jak na mój gust mógłbyś wymyślić temat lepiej opisujący treść postu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
@tumczasty dzieki za odp ![]() teraz skr ma sie tak <?php if(!mysql_connect('localhost','','')) echo'Nie można połączyć się z bazą.'; else { if(!mysql_select_db('emp')) echo'Nie można wybrać bazy.'; else { if(($result=mysql_query('select first from emp'))==0) echo mysql_error(); else { echo "<TABLE BORDER=\"0\">\n"; while($row = mysql_fetch_array($result)) { echo "<TR><TD>" . $row['first'] . "</TD></TR>\n"; } echo "</TABLE>\n"; } } } ?> a dostaje taka odp Nie można wybrać bazy. ![]() baza nazywa sie php a w niej jest tab emp , czyl jest baza i tab ![]() ![]() ![]() ![]() pozdro edit zmienilem mysql_select_db('emp') na mysql_select_db('php') bo to chyba tu miala byc wpisana nazwa bazy a nie tab ![]() ale i tak dostaje kumunikat ze "Nie można wybrać bazy." Ten post edytował tedew 11.08.2004, 10:11:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:38 |