![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie chciałem się zapytać czy istnieje możliwość sprawdzenia dwóch zakresów dat. Aby to dokładnie wyjaśnić przybliżam przykład:
Wyobraźmy sobie np port lotniczy , motel itp gdzie rezerwujemy miejsce na jakiś czas. W tym formularzu wpisuje dwie daty w takim formacie dd.mm.rrrr , są to daty a raczej ramy czasowe naszej rezerwacji od do. Po wpisaniu do inputów dat klikamy na przycisk wyślij i tu pojawia się mój probelm. Jak stworzyć funkcję czy coś innego co porówna mi daty wprowadzone i sprawdzi czy w bazie danych akurat ten okres , przedział czasowy jest wolny lub zajęty, jeśli wolny to uruchomi procedure dodawania itp to wiem jak zrobić , jak zajęty to wyświetli komunikat że termin zajęty to wiem też mniej wiecej. Ale samo porównanie tak okresów jak to zrobić czy nie nachodzą na siebie itp. Proszę pomóżcie napiszcie jak Wy byście to najprościej zrobili. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zwróci ci rekordy, które są zajęte w tym terminie. Jeżeli nie ma żadnych to termin jest wolny. Ten post edytował wookieb 1.09.2009, 19:11:30 -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki wielkie o coś takiego mi chodziło myślałem że to będzie coś skomplikowanego skoro np data jest taka 12.08.2009 lub 12-08-2009 ale skoro mówisz że zadziała to wielkie dzięki za pomoc :-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Musisz zastosować odpowiednie typ pola w pazie. Masz szeroką gamę. datetime, timestamp, bigint ( http://php.net/mktime )
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja mam w swojej bazie zastosowane datetime. To raczej nie powinno być problemu
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 10:33 |