Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

5 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> [porada]tpl Vs. php
Spirit86

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, pisze właśnie w wolnych chwilach nowy CMS(główne założenia: bezpieczne, szybkie, optymalne klasy, funkcje, łatwy do rozbudowy). Kiedyś wykorzystywałem system theme'ów podobny do tego z PHPNuke / Jportal(praktycznie cały wygląd pobierany z jednego pliku). Jednakże uważam to za łatwe, szybkie, ale jakoś strasznie "prymitywne" winksmiley.jpg w związku z czym mam zamiar napisać parser templates. Coś a'la PHPBB. Wygląd by się składał z plików: header, footer - które były by stałe na wszystkich stronach, oraz plików środka zależnych od strony (np. newsy - main.tpl). Zastanawiam się co jest lepszym rozwiązaniem, mile widziane argumenty winksmiley.jpg.
Pozdrawiam

@moders / admins: nie wiedziałem, w które forum to wcisnąć, to wydało mi się najbardziej odpowiednim. Mam nadzieję, że prosota(?) problemu nie będzie przeszkadzała w tym dziele.

--------------------
Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ.
Go to the top of the page
+Quote Post
Speedy

-----

Dlaczego definiowanie całego theme'a w jednym pliku jest prymitywne blink.gif ?
Liczy się efekt , nie sposób tongue.gif . Chociaż właściwie im lepszy sposób , tym lepszy efekt rolleyes.gif . W sumie tworząc szablony takie , że np. każdy składa się z trzech plików (header, content, footer), tworzy się większą możliwość rozbudowy i manipulacji ów szablonami. Hm... właściwie to napisanie tego w omawiany przez Ciebie sposób, jest innym sposobem osiągnięcia celu, który można osiągnąć metodą "prymitywną".

Moja opinia jest mało konstruktywna - przepraszam tongue.gif . Cóż... mam małe doświadczenie w tym temacie...

Pozdrawiam.

--------------------
Sygnatura niezgodna z regulaminem.
+Quote Post
CzarnyKot

-----

Ja bym wykorzystal do tego FastTemplate ...
daje nieograniczano możliwości rozbijania szablonów na "mnijesze kawałki"...
W wersji od 1.1.5 posiada wiele ciekawych funkcji.
Ale chyba Ci nie spasuje bo jest wręcz "prymitywna" biggrin.gif
... ale i tak polecam.
Albert Einstein powiedzial kiedys ze wszystko nalezy upraszczac tak, jak jest to tylko mozliwe, ale nie bardziej... Zaufaj mu ... biggrin.gif w programowaniu to chyba tez niezla zasada

wiecej informacji na http://www.grafxsoftware.com

No i to tesh przeczytaj jak masz chwilke - ladnie wyjasnione dlaczego FT jest ok winksmiley.jpg
http://www.onlamp.com/pub/a/php/2003/10/02...php.html?page=1

Ten post edytował CzarnyKot 12.04.2005, 00:21:28
+Quote Post
bigZbig

-----

Kiedys uzywalem systemu templatow z phpBB. Fajne ale maja pewne ograniczenia. Potem "odkrylem" smarty. To naprawde potezny mechanizm i stosunkowo prosty w uzyciu. W tej chwili mam opracowany (jeszcze nie dokonca zrealizowany) taki schemat, ktory pozwala mi w prosty sposob kontrolowac i zmieniac zgodnie z potrzebami nie tylko zawartosc srodka strony ale takze marginesow (oraz to czy one maja sie w ogole pojawic) i w zaleznosci czy jest jeden margines czy dwa, wyboru innego naglowka lub stopki. Moge zmieniac zawartosci czesci head - dodawac javaskryptoy lub generowac zindywidualizowane dla kazdej podstrony metatagi np. z opisem zawartosci strony lub slowami kluczowymi. Dzieki smarty oddzielilem czesc logiczna od wizualnej. Budujac nowy temat (skórkę) moge calkowicie zmienic nie tylko kolorystykę, ale takze strukture strony.

--------------------
bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
+Quote Post
bela

Administrator PHPedia.pl

Grupa: Developerzy

-----

A ja polecam OPT. Możliwości zblizone do smaty, w wersji 0.3.0 będzie bić smaty na głowe winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
NuLL

-----

łe tam - to i tak wszystko takie same ciągle - zawsze trza pisać miliard tych assign'ów...

Może to co będzie portafił mój system - tzn. upomnieć się o dane samemu i jego niesamowite lenistwo pozwoli mu się wybić....

A co do poziału - zrób tak aby nie trzeba było definiować ile szablonow potrzebuje skorka tongue.gif - tak aby każda skorka portafiła sama o sieibie zadbać i załadować to co trzeba smile.gif

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
Spirit86

-----

@NuLL: całkiem ciekawy pomysł, troche trudniejszy do rozwiązania, ale zawsze coś winksmiley.jpg.

"Prymitywna" rozumiałem przez fakt, że
1) Strony takie nie są do końca odseparowaniem kodu od php (pozostają funkcje z php, np. <? echo GLOBALS['costam']; ?> (początkujących przeraża taki widok winksmiley.jpg.
2) Niby wszystko jest super, można zmieniać prawie wszystko, jednakże nie wygląda to łatnie, gdy np. zaczniemy mieszać JS z php (apostrofy, cudzysłowie należy często poprzedzać poprzez \" , \', albo wychodzić z php (function jakas(){ ?> cos tam mi napisz <? } , co moim zdaniem wprowadza niepotrzebny chaos.

Zresztą sam nie jestem przekonany co lepsze, co czyni Smarki, Silnik Template z PHPBB lepszym o tegoż z choćby polskeigo JPortal?exclamation.gif Szczerze to nie znam Smarków, a silnik PHPBB zaczełem poznawać, jednakże nadal mam ten problem, co lepsze ....?

Chcę napisać coś, co pozwoli na zmiany nie znającym wogóle php, ani nie znającym się "super" na HTML / XHTML na modyfikację. Chcę dać także programistom ewentualne możliwości popisania się umiejętnościami, w dosyć łatwy sposób. Chcę, aby to było rozwiązanie nowoczesne, stabilne i przejrzyste. Dlatego proszę Was o komentowanie winksmiley.jpg. Może za dużo wytycznych?!
Pozdrawiam

--------------------
Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ.
+Quote Post
CzarnyKot

-----

trzeba zauważyć że takie produkty jak smarty zawierają już pewną logikę aplikacji... moim zdaniem to jest niewskazane bardzo. Takie templaty są mniej zrozumiałe dla webdesignerów, którzy biegając jedynie wokół swojej działki nie powinni zachaczać o nic co wykracza dalej poza html-a.
+Quote Post
ebe

-----

A czy istnieje jakiś system templatów (nie połączony z frameworkiem) który oferuje znaczniki xmlowe? Coś podobnego do wacta i prado, ale bez otoczki framework'owej...

np:

1. <template:useobject name="member" method="getLogin" />

Może ktoś coś takiego pisał albo zastanawia się jak napisać? A jak jeszcze czegoś takiego nie ma to może warto by napisać?

Ten post edytował ebe 12.04.2005, 17:53:41

--------------------
Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
+Quote Post
bela

Administrator PHPedia.pl

-----

Cytat(CzarnyKot @ 2005-04-12 17:28:31)
trzeba zauważyć że takie produkty jak smarty zawierają już pewną logikę aplikacji... moim zdaniem to jest niewskazane bardzo. Takie templaty są mniej zrozumiałe dla webdesignerów, którzy biegając jedynie wokół swojej działki nie powinni zachaczać o nic co wykracza dalej poza html-a.

Ale grafik przecież może dostarczyć design, a "włożeniem" mogą zająć się juz programisci :]
Po za tym nalezy byc uniwersalnym winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
CzarnyKot

-----

Cytat(bela_666 @ 2005-04-12 16:52:42)
Ale grafik przecież może dostarczyć design, a "włożeniem" mogą zająć się juz programisci :]

wydaje mi się, że tacy co to znają się "na wszystkim" zazwyczaj nie znają się dobrze na niczym winksmiley.jpg ... ale troche w tym prawdy - takie czasu dry.gif
Ja jednak nie czuje sie sam na silach aby byc dobrym programista javy, c++, php, (...) przy tym swietnie znal flasha i jeszcze walil grafami jak z rekawa.
No ale pocieszam sie ze geniusze rodza sie rzadko smile.gif

Podsumowujac polecam jak wyzej rozwiazania proste i efektywne.
BTW: kiedy powstawaly pierwsze klasy do obslugi szablonów - założenie było bardzo proste i moim zdaniem wyjątkowo słuszne "oddzielić warstwę prezentacji (interfejsu graficznego) od aplikacji (w tym jej logiki exclamation.gif!)
Zdaje sie ze teraz programisci zapominaja o tym fakcie.
Zresztą powiedzcie sami do czego to prowadzi? zaniedlugo bedziemy pisac jakies Macra dla Smartow czy innych podobnych po to zeby programista php mogl dac upust swojej fantazji i napisac parser dla swojego wlasnego nowego "interpretowanego jezyka" ktory bedzie interpretowany przez interpreter php... zajebiscie winksmiley.jpg
+Quote Post
bela

Administrator PHPedia.pl

-----

Cytat(CzarnyKot @ 2005-04-12 22:37:36)
Cytat(bela_666 @ 2005-04-12 16:52:42)

wydaje mi się, że tacy co to znają się "na wszystkim" zazwyczaj nie znają się dobrze na niczym winksmiley.jpg ... ale troche w tym prawdy - takie czasu dry.gif

Przez uniwersalnosc rozumiem dostasowanie się do określonej sytuacji, użycie odpowiednich narzędzi do odpowiednich celów, a nie znanie się na wszystkim. No chyba, że mylę pojecia.

--------------------
+Quote Post
xarr

-----

Nie zgadzam sie by grafik nie znajacy sie na smarty nie mogl dzialac, podobnie gosc kumajacy tylko htmla przez troszke kodu smarty przestal nagle wiedziec o co chodzi.
Wszystko zalezy od tego by czlowieka uswiadomic czego niech nie rusza i czym ma sie kompletnie nie przejmowac. To lezy w gestii programisty by chociaz w minimalnym stopniu wyjasnil jak dziala projekt i co nalezy do czego oraz za, co odpowiada dany element.

Grafike poza tym mozna wsadzac w css. W wiekszosci wypadkow sie to sprawdza i zalatwia sprawe grafika. Poza tym jesli rozmawiamy o poprawnie napisanych stronach zarowno pod katem (x)html`a jak i arkusza styli to nie wyobrazam sobie problemow z wspolgraniem czlonkow zespolu bedacych tylko i wylacznie specjalistami w swojej dzialce. Kod jest na tyle zoptymalizowany i ograniczony do minimum, ze trudno sie w nim nie polapac. W czyms takim znaczniki smarty az nad to daja po oczach biggrin.gif
Jesli zas ktos uskutecznia zagniezdzane tabelki i metody sprawdzajace sie przy pisaniu www w latach swietnosci IE3 do prezentacji tresci i innych materialow na www to sam sobie zawdziecza swoj los smile.gif

A wracajac do tematu to uzywam smarty i szczerze powiedziawszy chociaz mam pare 'ale' to jestem z tego szabloniku zadowolony.
@Bella: OPT jest ciekawe, a co nam dostarczy 0.3 to dopiero czas pokaze. Puki co smarty smile.gif
@CzarnyKot: Taka natura czlowieka by kombinowac. Gdyby nie to pewnie jedyny kod jaki moglbys napisac to hieroglify albo inne znaki na scianie jakiejs groty biggrin.gif
+Quote Post
bigZbig

-----

Cytat(Spirit86)
Zresztą sam nie jestem przekonany co lepsze, co czyni Smarki, Silnik Template z PHPBB lepszym o tegoż z choćby polskeigo JPortal?exclamation.gif Szczerze to nie znam Smarków, a silnik PHPBB zaczełem poznawać, jednakże nadal mam ten problem, co lepsze ....?

Template z phpBB jest prostsze, ale ma tez pewne ograniczenia.

Przyklad:
Powiedzmy, ze chcesz wylistowac placowki oswiatowe.
- Zespol Szkol nr 1
-- Szkola Podstawowa nr 1
-- Gimnazjum nr 1
-- I LO
-Zespol Szkol nr 2
-- Szkola Podstawowa nr 2
-- Gimnazjum nr 2
-Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych nr 3
-- Gimnazjum nr 3
-- III LO
Wypisujesz poszczegolne placowki oswiatowe, a pod kazda z nich wypisujesz szkoly, ktore sie w danych zespolach znajduja. Wymaga to zagniezdzenia jednej listy w drugiej. Przy pomocy rozwazania rodem z phpBB tego nie zrobisz, a przy pomocy smarty tak.

Spirit86 dalej wyrazasz chec napisania czegos prostego i uniwersalnego. Ja Ci mowie, ze powinienes najpierw poznac pare systemow aby poznac ich mozliwosci, rozpoznac wady, zaczerpnac z nich to co najlepsze.

Cytat(CzarnyKot)

Na dobra sprawe to grafik nie powinien nawet zagladac do htmla. Programista tworzy odpowiednia strukture dokumentu, opisuje go klasami z css - a, a designer tylko uscisla te definicje i dorabia grafiki. W praktyce takie dzialanie to tylko teoria.

Smarty nie sa moze banalnie proste, ale za to piszac newsy - uzywajac np. systemu szablonow z phpBB musialem stworzyc cztery szablony. Jeden dla widoku wylistowanych newsow, drugi dla widoku pojedynczego newsa oraz dwa ich odpowiedniki w wersji dla admina. Dzieki logice zawartej w smarty robie jeden widok i w cale nie jest on wielce skaplikowany. Parafrazujac samochod jest bardziej skaplikowany od roweru, ale dzieki temu mozesz zajechac dalej i szybciej. Oczywiscie jesli chcesz pojechac 100 metrow do sklepu po piwko to nie wsiadasz do helikoptera winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
bregovic

-----

Cytat(NuLL @ 2005-04-12 14:22:35)
Może to co będzie portafił mój system - tzn. upomnieć się o dane samemu i jego niesamowite lenistwo pozwoli mu się wybić....

HEHEHE tongue.gif
Od dwóch miesięcy mój malutki plugin do Smarty potrafi sam pobierać dane z DAO - i nie jest to nic trudnego - a ułatwia tworzenie logiki prezentacji jakieś milion razy.

--------------------
Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica
+Quote Post
bigZbig

-----

@bregovic: Chetnie bym wyprobowal twoj maly plugin. Gdybys byl tak mily biggrin.gif Obiecuje nie rozpowszechniac bez Twojej zgody i nie podpisywac wlasnym nazwiskiem winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
NuLL

-----

@ebe - w czymś takim trzeba napisać jakiś procesor template'ow...

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
bela

Administrator PHPedia.pl

-----

Cytat(bregovic @ 2005-04-13 07:51:56)
Cytat(NuLL @ 2005-04-12 14:22:35)

HEHEHE tongue.gif
Od dwóch miesięcy mój malutki plugin do Smarty potrafi sam pobierać dane z DAO - i nie jest to nic trudnego - a ułatwia tworzenie logiki prezentacji jakieś milion razy.

Pokażesz to cudo ?

--------------------
+Quote Post
NuLL

-----

Też bym ogldnął - zastanawiam się czy chodzi o to samo o czym ja myśle ale chyba raczej nie tongue.gif winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
Ociu

Grupa: Moderatorzy

Tu jest dość ciekawy system templatów, na początek powinien być ok.
+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:49