![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
jestem jednym z adminów storny udostepniającej różne materiały dla studentów. posiadamy download który mieści sie na kilku róznych serwerach. do katalogowania ploków uzywamy bazy danych mysql ktora pamieta linki http do plikow. pytanie mam takie: czy istnieje jakas funkcja lub czy mozna napisac jakis kod ktory by sprawdzal czy plik na serwerze istnieje. i nie chodzio mi tu o funkcje "file_exist" czy jak tam sie to pisze ![]() pozd thx |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CURLem probujesz pobrac plik i sprawdzasz kod bledu jaki otrzymasz: 2XX to OK, 3XX przekierowanie itd.
I popraw ten "linQ" -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze swojej strony dodam, że najpiej użyć do samego sprawdzania poprawności odnośnika żądania HTTP HEAD zamiast HTTP GET. W ten sposób dostaniesz w odpowiedzi tylko nagłówki i nie będzie ciągnięta niepotrzebnie treść. Z nagłówków jak napisał dr_bonzo spokojnie wywnioskujesz czy odnośnik jest OK czy nie.
P.S. Zwróć uwagę na odpowiedzi z kodami 300-305, które oznaczają przekierowanie i w rzeczywistości mogą prowadzić do poprawnych zasobów. pozdr. Ten post edytował siemakuba 5.10.2006, 22:00:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszukaj na forum informacji o CURL... Jest naprawde bardzo dużo wartościowych informacji...
A co do twojego linQ w temacie patrz: http://www.bykom-stop.avx.pl/jakpisac.html Cytat Ni3 PisHmY ff TeN SpoS00b
Teksty pisane w ten popularny sposób wcale nie są ładniejsze. Takie „upiększacze” w postaci wielkich i małych literek, fonetycznego zapisu czy stosowania cyfr zamiast liter tylko utrudniają czytanie tekstu. Tylko zobaczcie, jak to wygląda, np. na różnych blogach. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nigdzie nia napislem linQ, raz urzylem slowa linqu ale zawsze tak pisalem i chyba jest to slowo dla kazdego zrozumiale tym bardziej ze link to spolszczenie od linq.
dzieki za pomoc z tym CURL |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie "linku" jest o wiele bardziej czytelniejsze dla przeciętnego polaka.
Kiedy jedne słowo jest takie to jeszcze spoko, ale i tak lepiej zero niż jedno ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
warkakw: nie chopdzi o duze "Q" tylko o samo "q" w tytule postu.
Co oznacza "linq" bo JA nie wiem? Znam tylko "link". Jest "link" a "linq'a" nie ma. Cytat tym bardziej ze link to spolszczenie od linq. 8u4h4h4h4h4 -- musialem -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
OT
Cytat co? ![]() No wlasnie -- widzisz jak to jest jak nie pisze sie poprawnie. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
no bez przesady...
|
|
|
![]()
|
|
OT. Wedlug mnie do zamknięcia
Ten post edytował 1010 5.10.2006, 22:52:08 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
napisalem taki kod ale chyba to nie o to chodzilo
![]()
bo zglasza ze oba pliki nie istnieja |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prawda, nie chodziło o to :)
Dorób sobie oczywiście sprawdzanie błędów i inne takie rzeczy. Do manula ci się nawet nie chciało zajrzeć... pozdr. |
|
|
![]()
|
|
wow
dziala wielkie dzieki, jesli chodzi o manulala od curla to luknolem ale byl po angielsku i troche dlugi wiec nawet nie wiedzialem czego w nim dokladnie szukac da sie to jakosc przyspieszyc albo skrucic? var_dump($code); moge zastaplic przez echo""; ? |
|
|
![]()
|
|
Cytat da sie to jakosc przyspieszyc albo skrucic? co przyspieszyć? co skrócić?Cytat var_dump($code); dude, manual. moge zastaplic przez echo""; ? Cytat jesli chodzi o manulala od curla to luknolem ale byl po angielsku i troche dlugi no, takie podejście nie zawiedzie cię daleko.pozdr. Ten post edytował siemakuba 6.10.2006, 11:41:20 |
|
|
![]()
|
|
no bo jak wrzucilem to na serw to jak plik istnieje to smiga a jak nie istnieje to musze ze 2 min czekac na zalodowanie komunikato o bledzie
choodzi ci o ten menual http://pl.php.net/manual/pl/function.var-dump.php czy jest gdzies bardziej spolszczona wersja dzieki za pomoc a juz widze roznice string(3) "200" float(3.5) 3.5 ![]() Ten post edytował warkakw 6.10.2006, 11:50:07 |
|
|
![]()
|
|
eee, nie bardzo ciągle rozumiem o co ci chodzi :)
napisałem, że musisz jeszcze ten kod dopracować jak sobie potrzebujesz, potestować itp. to już należy do ciebie, szkielet masz - pracuj :) co do var_dump - o co ci tu chodzi to juz calkiem nie rozumiem. Tego var_dump moze tam nie byc, sluzy tylko pokazaniu co masz w zmiennej $code. Co sobie z tym zrobisz to juz nie moja sprawa. var_dump sam w sobie pokazuje wartosc zmiennej wraz z informacje o typie (i np. długości). pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:50 |