![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hi,
chciałem was spytać, w jaki sposób najlepiej zrobić system newsów z archiwizacją. Chodzi o to, żeby była w menu lista wyboru np. lipiec 2006 - ilość newsów. I nie mam pomysłu jak by to zrobić. Może macie jakieś całkiem inne plany jak można rozplanować to.. też bym prosił o pomoc. Kolejna sprawa, jak w tym systemie newsów zrobić najlepiej "czytaj więcej". Może poprzez nowe pole w bazie, czy lepiej zastosować funkcję skracającą tekst? I jeszcze jedna sprawa.. chodzi o miniaturki w newsach. Jak to zrobić? Chyba bym zrobił, żeby był upload tych obrazków. P.S.: Kiedyś robiłem te rzeczy, ale było namotane. Teraz chciałem zrobić to profesjonalnie, aby nie było syfu w bazie i kodzie. Z góry dzięki za pomoc ![]() -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli planujesz zrobić duży serwis, to pobaw się programowaniem obiektowym - podziel swój kod na klasy, moduły etc. Do obsługi bazy możesz np. użyć aktywnych rekordów generowanych przez Propela, albo zbudować własne klasy w oparciu np. o PEAR:
![]() Co do "czytaj więcej" to proponuję funkcję skracającą tekst. No chyba że newsy będą monstrualnie długie, albo skrócony news ma się różnić od pełnego, wtedy nowe pole. Co do miniaturek - podczas uploadowania właściwego obrazka wygeneruj sobie taką miniaturkę przy pomocy biblioteki GD i zapisz na serwer. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@qqrq: nie programowałem nigdy obiektowo i na razie nie mam czasu na naukę tego. Muszę napisać dobry ten system newsów oparty o normalne php, tylko właśnie nie wiem jak bazę rozplanować i kod. Najgorzej to chodzi o te archiwum.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) W bazie danych tworzysz kolumne w stylu 'data dodania', potem po prostu wyświetlasz to co chcesz według tej daty po przez odpowednie zapytanie.
2) Np. za pomocą funkcji substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual pokazujesz tylko kawałek newsa. na końcu robisz odnośnik np. czytaj więcej gdzie przenosisz do strony z calą zawartością newsa (oczywiście na tej stronie masz tylko odpowiednie zapytanie do bazy). 3) Co do miniaturek i wgrywania plików na serwer to było wielokrotnie poruszane na forum. Poszukaj jest sporo tematów na ten temat. -------------------- . . .
|
|
|
![]()
|
|
Okey, jakoś wykombinuję.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:08 |