![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witajcie mam sprawe mogli byscie mi powiedziec jak wyslac z formularza za pomoca php dane do mysql? mam problem
informacje: baza-news tabela-news pola w tabeli: heading, body, author, author_email, date z gory WIELKIE DZIEKI! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj z o funkcjach myslq w php w manualu
muisz: 1. połączyć się z bazą -> mysql_connect() 2.wybrać bazę -> mysql_select_db () 3 wykonać zapytanie do bazy -> mysql_query() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wklej do [manual:6e4152e06f]mysql_query()[/manual:6e4152e06f]:
[sql:1:6e4152e06f]INSERT INTO news SET heading=".$heading.", body=".$body.", author=".$author.", author_email=".$author_email.", data=".$data."[/sql:1:6e4152e06f] Gdzie wartosci pol w formularzu maja w tym przypadku taka sama nazwe jak pola w tabeli MySQL'a |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a to dalej nie dziala :cry:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to pokaż jak zrobiłeś
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze twoja baza nie dziala i wszystko sie wali....
|
|
|
![]()
|
|
mozliwe ze nie dziala ale czemu?
skonfigurowane wszystko jest dobrze |
|
|
![]()
|
|
Człowieku - pokaż jakiś kod...
W tej chwili można Ci powiedzieć najwyżej "coś jest nie tak..." |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chce sie wymadrzac, ale zastanawia mnie dlaczego niektorzy urzytkownicy powtarzaja to co napisal poprzednik. Tutaj chodzi mi oto, ze 2 osoby mowia to samo: "pokaz kod jaki masz" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) to jest takie moje male spostrzezenie... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdrawiam... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo mr kicaj_ pomimo upomnień na PW dalej leci na ilość postów. Dlatego powtarzam to co na PW napisałem, że zaczynam sprzątać po nim. Jeżeli uważasz, że niesłusznie, napisz do Setha.
|
|
|
![]()
|
|
chcecie kodu macie kodu:
dodaj.php [php:1:dd8d2afc28]<?php $db = mysql_connect("localhost", "root"); mysql_select_db("news", $db); if($pyt == 'dodaj') { $sql = "INSERT INTO news SET heading='.$heading.', body='.$body.', author='.$author.', author_email='.$author_email.', data='.$data.')"; mysql_query($sql); } ?>[/php:1:dd8d2afc28] index.php [php:1:dd8d2afc28]<html> <head> <title> System newsow na podstawie bazy danych </title> </head> <body> <?php /*ten program wpisuje wiadomość do bazy danych*/ if(isset($submit)): $db = mysql_connect("localhost", "root"); mysql_select_db("news", $db); $date = date("Y-m-d"); print("<h2>Dane zostały wpisane</h2>n"); print("<b>Poniżej możesz dodać inną wiadomość</b>n"); endif; ?> <p><h3>Wpisz swoją wiadomość do bazy danych</h3> <form action="dodaj.php" method="post"> <input type=hidden name=dodaj> Nazwisko:<br><input type="text" name="auth"><p> E-mail:<br> <input type="text" name="auth_email"><p> Nagłówek:<br><input type="text" name="heading"><p> Wiadomość:<br> <textarea cols=40 rows=20 name="body" wrap="virtual"> </textarea><p> <input type="submit" name="submit" value=Wyślij wiadomość!"> </form> </body> </html> [/php:1:dd8d2afc28] |
|
|
![]()
|
|
jeżeli nie używasz hasła to powinno być
[php:1:bd45a93f6f]<?php $db = mysql_connect("localhost", "root", ""); ?>[/php:1:bd45a93f6f] Kiedy wybierasz bazę danych to podajesz tylko jej nazwę, z tego co wiem [php:1:bd45a93f6f]<? //albo: mysql_select_db("news"); //albo: mysql_select_db($db); ?>[/php:1:bd45a93f6f] Zmienne w zapytaniu sql powinny być tak wpisane: [php:1:bd45a93f6f]<? $sql = "INSERT INTO news SET heading='".$heading."', body='".$body."', author='".$author."', author_email='".$author_email."', data='".$data."')"; ?>[/php:1:bd45a93f6f] Nie jestem aż tak dobry żeby z pewnością stwierdzić że czegoś takiego nie ma w gdzieś w php, ale nigdy takiego czegoś nie widziałem: [php:1:bd45a93f6f]<? endif; ?>[/php:1:bd45a93f6f] pętla "if" wygląda raczej tak: [php:1:bd45a93f6f]<? if(warunek){ //działanie } ?>[/php:1:bd45a93f6f] PS. Twój post z forum "skrypty" który dałeś 10 min. temu brzmi mniej więcej "mam coś zepsute, dalej nie działa" - wiesz co o tym myślę? |
|
|
![]()
|
|
Cytat witajcie mam sprawe mogli byscie mi powiedziec jak wyslac z formularza za pomoca php dane do mysql? mam problem
informacje: baza-news tabela-news pola w tabeli: heading, body, author, author_email, date z gory WIELKIE DZIEKI! Ja proponuje jakis kurs MySql... przykladowy znajdziesz na stronie http://php.webhelp.pl/kursy/mysql/index.php?roz=php Tam sa opisane wszystkie podstawowe funkcje MySql, bo te bledy ktore wytknal ci moj poprzedni sa czysto techniczne i wynikaja z nieznajomosci podstaw. Takie przynajmniej jest moje zdanie. I zeby nie bylo, to napisze, ze moja wiedza jest mala jesli chodzi o MySql, ale podstawy jakies mam... napisalem to tak na wypadek jakby ktos napisal, ze sie wymadrzam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam... |
|
|
![]()
|
|
spokojnie znam podstawowe funkcje mysql! chodzi tylko o to ze to nie dziala!
|
|
|
![]()
|
|
Przeczytałeś co Ci napisałem :?:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie jestem aż tak dobry żeby z pewnością stwierdzić że czegoś takiego nie ma w gdzieś w php, ale nigdy takiego czegoś nie widziałem:
[php:1:26dcc39350]<? endif; ?>[/php:1:26dcc39350] To byłą poprawna struktura - zobacz to: http://pl.php.net/manual/pl/control-struct...tive-syntax.php |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, tak coś właśnie czułem :-k ...
dobrze że nie byłem stanowczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/rolleyes.gif) |
|
|
![]()
|
|
tak przeczytalem i testuje
|
|
|
![]()
|
|
Cytat spokojnie znam podstawowe funkcje mysql! chodzi tylko o to ze to nie dziala!
ok, ale to co poprawil FOXX to podstawy przynajmniej jak dla mnie... Pozdrawiam... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mam takie sugestie:
1. po pierwsze zmienne nazwy autora się nie zgadzają (auth -> author ) 2. w formie musisz walnąć Kod <input type=hidden name=pyt value=dodaj> zamiast:Kod <input type=hidden name=dodaj>
w szczególności zastosuj się do drugiego punktu bo jak na razie to przekazywałeś pustą zmienną $dodaj o wartości 'null' a w pliku dodaj.php pytasz się o zmienną $pyt ! po zastosowaniui się do tego na 100% zapisze ci dane a i jeszcze data! ty musisz ją walnąć w pliku dodaj.php bo jak walisz ją w index to on już przecież dodał wcześniej dane ;] Pozdro, Ive |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:33 |