![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2006 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem:
Jest sworzona baza danych w phpmyadminie, ktora ma taka strukture:
Prosze uzywac wlasciwego bbcode poprawiam ---- nospor I teraz chce za pomoca php-a pobrac do tabeli pewne okreslone dane, a mianowicie: tabela ma wygladac mniej wiecej tak: lp| gospodarz| wynik| gosc| A tu powstaje problem bo jak pobieram te dane za pomoca mysql_fetch_array() to takie zapytanie pobiera mi dane ale laduje je wierszami takze mam takie same dane w kolumnie gospodarz i gosc, i nie mam pojecia jak to rozdzielic, jesli ktos ma jakies pomysly to bardzo bym prosil o podzielenie sie nimi, albo jakis prosty przykladzik na takie rzecze, albo jakies inne rozwiazanie jak zestawic takie dane na stronie internetowej. Od razu mowie ze nie jestem orlem ![]() Ten post edytował Goolum 12.04.2006, 12:58:26 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mógłbyś pokazać kawałek klodu gdzie masz mysql_query i fetch_array?
Pobierając dane do tablicy, możesz sprawdzić poprzez tutaj pkt 1 co w niej jest. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2006 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To juz pokazuje. On nie jest do konca poukladany ale wyglada tak
sorki za laczenie z htmlem ale nie chce tego rozdzielac, i teraz jest taki problem ze nie wiem jak w zapytaniu rozdzielic kluby na gospodarzy i gosci spotkan ![]() Ten post edytował Goolum 12.04.2006, 15:27:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba coś namieszałeś z query:
masz tak:
a później:
Więc po co te poprzednie zapytanie? A może to celowe? Zrób tak:
Jesli to nie pomoże to daj:
I napisz co Ci wyświetla. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
te dwa zapytania to celowe sa bo mysql_fetch_row() rozdziela mi wynik w tabeli
na dwie kolumny. a te pierwsze powinno mi rozdzieliac jakos gospodarzy i gosci spotkania ale nie wiem jak to ujac w zapytaniu sql-a ![]() ![]() Te twoj pierwszy przyklad nie segreguje tego (niestety ![]() pomysl zeby to jakos inaczej poukladac, tak zeby bylo czytelnie dla uzytkownika;) Mial ktos cos podobnego do zrobienia? Jak to mozna rozwiazac? Ten post edytował Goolum 12.04.2006, 21:35:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powiedz mi tabela "spotkania" w bazie danych ma id_klubu ale to jest jakos polaczone ze ma oba id klubu czyli ma id_klubu "gosc" i id_klubu "gospodarz" czy id_klubu "gosc" albo id_klubu "gospodarz" jest zapisane w innej czesci tej tabeli
tak btw to jak napiszesz mi to o co prosze to jeszzce napisze ci jak zrobic zebys wykonal 1 zapytanie i mial wszystkie dane klubu + wynik podzielony na 2 czesci ![]() |
|
|
![]()
|
|
W id_klubu w tabeli spotkania jest przechowywana nazwa klubu, czyli ona jest połaczona z tabela kluby, natomiast status_id przechowuje wartosci czy klub jest gospodarzem czy gosciem, czyli stataus_id jest polaczony z tabela statusy. Ta baze robilem w accesie takze tam dzialala bez problem, takze mysle ze to dobrze zbudowane bylo (mam nadzieje
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok spox powiedz mi w tabeli status
status_id=1 --> gospodarz status_id=2 --. gosc tak to masz zrobione?? |
|
|
![]()
|
|
tak wlasnie mam to zrobione
![]() |
|
|
![]()
|
|
sprawdz czy to bedzie dzialac
Ten post edytował phobos 13.04.2006, 13:23:09 |
|
|
![]()
|
|
to nie dziala jak nalezy, chyba jest jakis blad w zapytaniu sqlowy bo przy wywolaniu
skryptu wywala blad : mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\apache\httpd\html\kolejka_nr1.php on line 36. A jak wrzucilem to zaptytanie w phpmyadminie to wywalilo cos takiego: #1064 - Something is wrong in your syntax obok 'ON k1.nrid = s1.id_klubu and k2.nrid = s2.id_klubu ' w linii 4 Nie wiem jak sprwdzic to polecenie join on, bo niegdy sie jeszcze nim nie poslugiwalme ![]() |
|
|
![]()
|
|
ok sprubuj bez tego "JOIN"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli tą bazę robiłeś w accesie to nie powinieneś mieć problemu podejrzeć SQL (z widok projekt przelaczas na widok SQL) i tam sprawdzic jak to jest zrobione... moze nie bedzie to bezposrednio przenosne na MySQL, ale da Ci ogolne pojecie o skonstruowaniu poprawnych zapytan..
|
|
|
![]()
|
|
Teraz dziala ale niestety tylko dla pierwszych dwoch meczy
![]() az 17 (nie mam pojecia dlaczego az tyle, zagadka). do dwoch pierwszych rekordow jest OK a pozniej miesza druzyny jak mu sie podoba ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
To niec nie zmienia
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
ej a w kazdym rzedize jest wyswietlany wynik spotkania??
|
|
|
![]()
|
|
tak w kazdym:)
|
|
|
![]()
|
|
sluchaj wyexportuj ta baze danych do jakiegos pliku a potem wrzuc na jakis serwer i daj mi linka do tego pliku
stworze identyczna baze dzieki temu plikowi i zobacze w czym blad |
|
|
![]()
|
|
ok a mozesz podac mi jakis link na taki serwer, zeby mozna bylo to bezbolesnie zrobic
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:56 |