![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2005 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przerabiam pewien engine, który jest oparty na szablonach w plikach tpl, nie wiem czy ten format pliku obsługuje php, poniewarz wstawiając do niego komende wywołująca newsy z penego systemy poprostu nie działa:
Kod <? $newspath = "news"; include("$newspath/show.php"); ?> pliki tpl znajdują się u mnie w foldrze templates. a php w katalogu głównym, wsztrskie pliki z tą komendą w foldrze templates wywołuja prawidłowo newsy, tylko w index.tpl, ktory jest stylem strony głównej zamaist newsów nie wyswietla się nic. Bardzo mi na tym zależt, tak więc ogromnie licze na waszą pomoc.... Pozdrawiam P.S zminne są wywoływane normalnie ( {$cos tam} itp...) ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do obsługi plików .tpl potrzebujesz parsera szablonów. Bo to są w rzeczywistości szablony.
Nie napisałeś jakiego systemu szablonów używasz, ale po przykładzie zmiennych, jestem pewien że to Smarty. php bezposrednio nie wykonuje szablonów, jak wspomniałem robi to parser. Do plików .tpl nie możesz wstawic bezpośrednio kodu php dlatego nie działa. Poczytaj sobie o Smarty a dowiesz się więcej i zrozumiesz zasadę działania. A jeżeli chcesz wstawić jednak ten kod to czytanie zacznij od: {php} |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W szablonach Smarty (a rozumiem, że je masz na myśli) nie wywołuje się żadnego kodu php, w ten sposób. Nie jest to ich celem. Mają one własny język (który jest duży, <tutaj subiektywne i obiektywne odczucia>), który ma teorytycznie na celu odseparować logikę prezentacyjną (właśnie szablony) od biznesowej (kod php).
Szablony są parsowane i przetwarzane przez kod php, gdzie też podpina się zmienne, co zapewne sam wiesz najlepiej. Pliki *.tpl nie są parsowane przez php. Zajrzyć do informacji odnośnie ustawień apacha. W pliku httpd.conf posiadasz linijkę (lub podobną): Cytat AddType application/x-httpd-php .php .php4 .php3 .phtml .tpl <-- dodajesz Osobiście, jako człowiek i programista, odradzam tak robić i proponuję abyś opowiedział, co chciałeś przez dołączenie tego pliku uzyskać. -------------------- Oooo, cia is on the phone... Ok, I got it. Shit I lost it.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pliki .tpl nie są od tego, aby w nich umieszczać php. To php ma się wykonać i przesłać zmienne / tablice do szablonu (czyli .tpl), który to odpowiednio wyświetli. To skomplikowane zagadnienie, polecam manuala ze smarty.php.net (tam jest to prosto wyjaśnione).
Na upartego możesz wcisnąć kod php w {php} {/php}, przynajmniej z tego co pamiętam tak to wyglądało w przypadku szablonów SMARTY. huh, 3 osoby naraz ![]() Ten post edytował CyklOP 21.07.2005, 21:31:34 -------------------- This page is 100% valid MSHTML. We guarantee it will only view in MSIE.
Na warsztacie: replays.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2005 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mam pojecia jaki to typ, jak wciskam kod ppomiędzi {php}, wywala mi błąd:
Kod Parse error: parse error, unexpected '<' in /home/gothicp/public_html/templates_c/%%45^45E^45E480CD%%index.tpl.php on line 91 w plikach tpl, odpowiednio są przerabiane zmienne {tego typu}. Ja chciałem w odpowiednie miejsce strony wstawic system newsów, a żeby te się wyświetlały na stronie trzeba posłużyć się wyrzej napisanym skryptem. Naprawde chciałbym wam więcewj powiedzieć ale jestem w tym zielony. Dodam że jest to silnik vallheru-engine (gamers- fusion). Oraz że zmienne {tego typu}, są nieruszane przez zwykłe pliki php :/ moze podam adres: www.gothic.polnet24.com |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(D@msi @ 2005-07-21 21:55:40) moze podam adres: www.gothic.polnet24.com Ten wspaniałomyślny gest nic nam nie daje. No chyba że podasz hasło na FTP ![]() Wstaw tak: Cytat {php}
$newspath = "news"; include("$newspath/show.php"); {php} |
|
|
![]()
|
|
Cytat(mike_mech @ 2005-07-21 21:12:07) {php} $newspath = "news"; include("$newspath/show.php"); {php} {php} $newspath = "news"; include("$newspath/show.php"); {/php} raczej tak, i oto mi chodziło, bardzo wam wszystkim dziękuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Sprawdź, czy masz w panelu własne typy MIME, etc.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.05.2025 - 04:49 |