![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ... moje pytanie tym razem sprowadza się do zapisu w bazie linku i pogrubionego tekstu. Chciałbym zapytać jak zrobić żeby do bazy zapisał mi pogrubiony tekst. Tak jak jest to w przypadku pisania tego posta mam do dyspozycji z gornego "menu" m.in. tekst pogrubiony i po wstawieniu między znacznikami tekst zostaje pogrubiony, podobnie jak z linkiem do strony. Kiedy próbowałem użyć znacznika <b>coś</b> to do bazy zapisało mi właśnie w takiej postaci i wyświetla tak samo czyli "<b>coś</b>".
Ma ktoś jakiś art. do poczytania jak to zrobić samemu? bede wdzieczny za pomoc ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 11 Dołączył: 12.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak rozumiem wyświetla Ci na stronie doklanie taką treść "<b>cos</b>" a nie pogrobiony napis cos...
napisz jak dodajesz do bazy i jak z niej odczytujesz zeby było sie czego czepic ![]() Ten post edytował Lombi 17.06.2007, 20:34:41 -------------------- znowu pomyliłem dwukropek ze średnikiem i starciłem pół dnia na szukanie błędu :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapis do bazy:
odczyt:
no i wyświetla np: <b>witam</b> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetla Ci:
Kod <b>witam</b> w źródle pliku ? Sprawdź nagłówki, czy dokument zostaje wysłany jako html. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
strife - pewnie wyjdę na głu..... ale heh nie bardzo wiem o co chodzi
Cytat Sprawdź nagłówki, czy dokument zostaje wysłany jako html. ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 11 Dołączył: 12.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie na głupka tylko początkujacego
![]() Masz w HEAD coś takiego:
Pokaż jeszcze zródło strony ktorą wyświetla ci skrypt! Bez tresci ktore tam posiadasz tylko head i z body to nieszczesne pogrobienie. -------------------- znowu pomyliłem dwukropek ze średnikiem i starciłem pół dnia na szukanie błędu :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat
Zamieniasz znaki takie jak: < czy > na encje, więc tagi HTML są rozpoznawane jako zwykły tekst. Rozwiązanie pierwsze, to nieużywanie htmlspecialchars - ale wtedy musiałbyś jeszcze dosyć ostro pogłówkować jak ten skrypt zabezpieczyć przed SQL Injection i XSS. Inny pomysł to zostawić tą funkcję tak jak jest, ale przerzucić sie na proste tagi BBcode. Zaraz przed wyświetleniem danych z bazy zamieniasz: [ b] na: <b>, a: [ /b] na: </b>. Do tego wystarczy ci funkcja str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, albo przykład 1694 z: preg_replace_callback" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, o ile będziesz potrafił to dostosować do własnych potrzeb. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 153 Pomógł: 2 Dołączył: 28.05.2007 Skąd: Stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz po prostu pogrubiony tekst to zrób to na stronie, a nie w bazie:
-------------------- Raz, dwa, trzy, baba Jaga patrzy!
http://trelemorele.cba.pl |
|
|
![]()
|
|
Glarden - a jesli chce zeby tylko powiedzmy jeden wyraz badź jedna linijka sposrod calego tekstu byla pogrubiona? - w tym wypadku chyba całay tekst mi pogrubi a tego nie chce ...
ale ... teraz bardziej obszernie i nie wiem czy dobrze ale u mnie działa ;-) :
teraz przy pisaniu posta wstawie tylko: to jest [.b]pogrubiony[./b] (dałem kropki bo mi pogrubia) tekst i ładnie wyświetla: to jest pogrubiony tekst ... ale jak chce zapisać link to zamiast " ładuje %22 - to troche niewygodne heh - jak to zmienić ? Ten post edytował if_error 18.06.2007, 19:51:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 153 Pomógł: 2 Dołączył: 28.05.2007 Skąd: Stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to możesz zrobić tak:
I wyświetli Ci cały tekst, tylko krowa będzie pogrubiona. -------------------- Raz, dwa, trzy, baba Jaga patrzy!
http://trelemorele.cba.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 01:59 |