![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
mam problem z polskimi znakami w generowanych dokumentach .rtf problem dotyczy przedewszystkim ą ś i ź . Nie wiem czym to moze byc spowodowane. Czesc kodu .rtf mam w pliku .php, a czesc w szablonie .rtf plik .php zapisany w iso 8859-2. dane pobieram z bazy, w bazie wszysko wyglada okej. Nie wiem, gdzies po drodze trace kodowanie, ale jak to naprawic niestety nie wiem. Jeszcze jedno, gdy recznie wprowadze polskie znaki w pliku .php i wygeneruje .rtf to znaki wyswietlane sa poprawnie. Domniewam, ze w trakcie wyciagania danych z bazy powstaje problem. Bede wdzieczny za pomoc. Przepraszam, ze sie powtarzam, ale jest to sprawa bardzo wazna. Nie moge znalezc rozwiazania, a juz kombinowalem na wiele sposobow. Jesli ktos by wiedzial cokolwiek prosze o jakiekolwiek info. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
o jakiej bazie mówisz? w mysql dane są najczęściej kodowane jako UTF-8. jeżeli to nie taka baza to użyj funkcji iconv do zmiany kodowania podczas wyciągania danych z bazy
-------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kilku testach. Gdy generowane dane wyswietle w przegladarce to polskie znaki sa, problem sie pojawia, gdy wysylam wszysko do .rtf ( header() ) wydaje mi sie, ze sam plik .rtf ma swoje kodowanie dlatego tez sa takie problemy. Poczatek pliku szablonu wyyglada tak:
Cytat {\rtf1\ansi\ansicpg1250\uc1 \deff0\deflang1045\deflangfe1045{\fonttbl{\f0\froman\fcharset238\fprq2{\*\panose 02020603050405020304}Times New Roman;}{\f222\froman\fcharset0\fprq2 Times New Roman;}{\f221\froman\fcharset204\fprq2 Times New Roman Cyr;} {\f223\froman\fcharset161\fprq2 Times New Roman Greek;}{\f224\froman\fcharset162\fprq2 Times New Roman Tur;}{\f225\froman\fcharset177\fprq2 Times New Roman (Hebrew);}{\f226\froman\fcharset178\fprq2 Times New Roman (Arabic);} {\f227\froman\fcharset186\fprq2 Times New Roman Baltic;}} moze tutaj miec znaczenie cos takiego jak ansicpg1250 lub deflang1045 ale nie potrafie tego rozgryzc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nie jestem pewien ale wygląda mi to na kodowanie windows-1250 (pierwsza linia). jężeli w pliku php ustawiasz inne kodowania i nie przetworzone dane wysyłasz jako rtf to pojawiają się krzaki
zmień czcionki... Ten post edytował sagittariuspl 13.03.2007, 17:29:44 -------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.04.2025 - 11:23 |