![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Piszę skrypt pobierania plików wrzuconych na serwer. Ogólnie to za pomocą formularza podajemy dane (opis i takie informacje) i wrzucamy plik ($_FILES) a później możemy go pobrać. Wszystko działało na parę pierwszych plików, później przestało i wypisuje mi się tylko nazwa pliku pobrana z bazy. Otóż skrypt pobierający tak wygląda:
Domyślam się że to coś z nagłówkami pewnie, ale nie mogę dojść do tego co może być powodem. Za porady dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co innego ma się wypisywać, skoro robisz
Kod echo($name); musisz pobrać zawartość pliku i ją wysłać do przeglądarki... póki co wysyłasz samą nazwę pliku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak, ale jakiej funkcji użyć? Próbowałem readfile ale nie wyszło również. A z echo na początku działało i pobierało.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chociażby fread.
Ogólnie, możesz to zdebugować w dość prosty sposób: 1. załaduj sobie plik tekstowy z jakimś lorem ipsum 2. zakomentuj wszelkie headery 3. pobierz dane do pliku z bazy i wyświetl je w przeglądarce. 4. jeśli widzisz w przeglądarce to co powinieneś - dopiero zabierz się za headery. Będzie łatwiej. I jeszcze jedno - jeśli pole "rozszerzenie" jest tym, na co wskazywała by nazwa, to raczej też jest błąd. Poza tym wszystkim, dlaczego nie zrobisz wszystkiego w jednym zapytaniu do bazy? |
|
|
![]()
|
|
użyłem fread ale nadal nic. Sprawdziłem i pliki przecież trzymam w katalogu 'files', więc dodałem :
no ale niestety dalej nic, nie pobiera mi. Zastanawia mnie jednak, dlaczego przez chwilę wczoraj pobierało i nagle przestało ? Rozszerzenie wskazuje jaki jest typ pliku, np. 'application/pdf'. Jest ok, ten skrypt służy celom edukacyjnym. Dane z bazy, niedopatrzenie, już poprawione. Ale zastanawia mnie dalej, dlaczego nie działa jak powinno ? |
|
|
![]()
|
|
w headerze "filename" to nie ścieżka do pliku, tylko nazwa pod jaką plik będzie wysłany do przeglądarki.
musisz pobrać zawartość pliku jakąkolwiek funkcją, chociażby fread czy readfile i wyświetlić ją/wysłać do przeglądarki. Upewnij się, że ścieżka do wywołania funkcji czytającej plik jest prawidłowa. Ten post edytował osl 16.02.2011, 22:20:43 |
|
|
![]()
|
|
No i tak, $name trzyma ścieżkę do pliku, $uchwyt otwiera, $tresc czyta, a później próbuję wyświetlić i dalej nic. Normalnie już nie mam pojęcia totalnie co jest nie tak. edit : nie wiem, kombinuje już jak bury koń -.- przerobiłem po raz n-ty kod i wygląda tak :
trochę ściągnąłem z internetu, trochę sam dopisałem bo już nie wiem w czym tkwi błąd. Po kliknięciu na jakikolwiek plik, ściąga mi jakiś plik z rozszerzeniem .php a tam błędy typu : Kod <br /> <b>Warning</b>: mysql_query() [<a href='function.mysql-query'>function.mysql-query</a>]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in <b>...</b> on line <b>5</b><br /> <br /> <b>Warning</b>: mysql_query() [<a href='function.mysql-query'>function.mysql-query</a>]: A link to the server could not be established in <b>...</b> on line <b>5</b><br /> <br /> <b>Warning</b>: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in <b>...</b> on line <b>6</b><br /> Nie wiem, może to być wina bazy danych? Bo jak ustawię sobie obojętne jakie dane bez użycia bazy danych, po prostu nazwa i rozszerzenie w zmiennych to ładnie to pobiera. A jak dodam ściąganie danych z bazy danych to już się sypie. Ale o dziwo logowanie, dodawanie plików działa z bazą bez problemu. Bardzo proszę o pomoc, bo męczę się z tym i męczę i nic mi do głowy sensownego nie przychodzi... Ten post edytował Mefiuu 17.02.2011, 22:54:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 04:24 |