![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki problem podczas instalacji serwera baz danych mysql i skonfigurowaniu oraz użyciu phpmyadmina pojawia mi się bąłd o treści:
MySQL zwrócił komunikat: #1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client czy ktoś wie o co chodzi i jak sobie z tym uporać?? popełniłem mały błąd bo przy pierwszym uruchomieniu serwera podałem jako login root i hasło, ale te same dane zamieściłem też w pliku konfiguracyjnym phpmyadmina. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy jak je tam umieściłeś! Standardowo hasło powinno być szyfrowane.
Dostęp do MySQL jest: użytkownik: root password: -------------------- Pozdrawiam, SamoChwała
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy istnieje możliwość usunięcia takiego hasła? i jak to zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z nakładki na MySQL'a phpMyAdmin i zmień lub skasuj hasło.
-------------------- Pozdrawiam, SamoChwała
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(patigo @ 2005-04-05 21:52:16) a czy istnieje możliwość usunięcia takiego hasła? i jak to zrobić? Ścieżka może być inna, ale zasada pozostaje taka sama: znajdź katalog /var/lib/mysql/mysql - to baza danych mysql, w niej trzymani sąużytkownicy i hasła wywal ten katalog uruchom od nowa mysql_create_db - stworzy Ci on nową czystą bazę i użytkownika root bez hasła. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:31 |