Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> phpmailer localhost problem
pain3hp

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

wiem że to kolejny problem "phpmailer nie wysyła mi maila", jednak ja mam problem taki, że nie wysyła mi tylko wtedy gdy robię to z serwera lokalnego, kiedy wrzucę pliki na serwer linuxpl.com to tam mi wszystko działa. I to jest mimo tego, że nie używam i tak w tej klasie połączenia z serwerem smtp interii.pl

1. require_once('libs/PHPMailer/class.phpmailer.php');
  2. $mail = new PHPMailer();
  3.  
  4. $mail->From = "jank@interia.pl";
  5. $mail->FromName = "jan kowalski";
  6. $mail->Host = "smtp.interia.pl";
  7. $mail->Mailer = "smtp";
  8. $mail->Username = "jank";
  9. $mail->Password = "***";
  10. $mail->SMTPAuth = true;
  11. $mail->Port = 25;
  12. $mail->Subject = "tytuł maila";
  13. $mail->Body = 'Treść maila w której można używać zmiennych jak i kodu HTML';
  14. $mail->AddAddress("janina@interia.pl","janina");
  15. if($mail->Send())
  16. {
  17. echo 'E-mail został wysłany';
  18. }
  19. else
  20. {
  21. echo 'E-mail nie mógł zostać wysłany, przyczyna :'. $mail->ErrorInfo;
  22. }
  23. $mail->ClearAddresses();
  24. $mail->ClearAttachments();

Nie działa tylko na serwerze lokalnym

Cytat
Warning: fsockopen(): unable to connect to smtp.interia.pl:25 (Connection timed out) in /home/kamil/public_html/kancelaria/libs/PHPMailer/class.smtp.php on line 122 Call Stack: 0.0004 347748 1. {main}() /home/kamil/public_html/kancelaria/users.php:0 0.4503 1981320 2. PHPMailer->Send() /home/kamil/public_html/kancelaria/users.php:28 0.4566 1983316 3. PHPMailer->SmtpSend() /home/kamil/public_html/kancelaria/libs/PHPMailer/class.phpmailer.php:410 0.4580 2175844 4. PHPMailer->SmtpConnect() /home/kamil/public_html/kancelaria/libs/PHPMailer/class.phpmailer.php:517 0.4581 2177324 5. SMTP->Connect() /home/kamil/public_html/kancelaria/libs/PHPMailer/class.phpmailer.php:600 0.4581 2177456 6. fsockopen() /home/kamil/public_html/kancelaria/libs/PHPMailer/class.smtp.php:122 E-mail nie mógł zostać wysłany, przyczyna :SMTP Error: Could not connect to SMTP host.

Domyślam się że problem tkwi w serwerze poczty na moim komputerze, proszę o pomoc, mam zainstalowany sendmail ale nie wiem jak go skonfigurować pod tę klasę. Dodam jeszcze że używam linuxa więc powinno być łatwiej...
Go to the top of the page
+Quote Post
abort

-----

1. Jeśli masz na swoim hoście sendmaila, to dlaczego wysyłasz przez interię (mimo, że piszesz, że nie)?
Cytat
$mail->Host = "smtp.interia.pl";

2. czytasz komunikaty błędów?
Cytat
unable to connect to smtp.interia.pl:25

domniemana przyczyna: brak sieci?

P.S.
z ciekawości: dlaczego sendmail, a nie exim albo postfix? Naprawdę, owe dwa są łatwiejsze do ogarnięcia...

Ten post edytował abort 28.10.2011, 21:35:07
+Quote Post
by_ikar

-----

Na localhost korzystaj nie z smtp, tylko z mail() które phpmailer również posiada, wtedy nie będziesz musiał instalować dodatkowego oprogramowania i będziesz mógł testować na localhoście.
+Quote Post
pain3hp

-----

Cytat
2. czytasz komunikaty błędów?

unable to connect to smtp.interia.pl:25

czytasz treść posta?
Cytat
Nie działa tylko na serwerze lokalnym

jeżeli local zwraca błąd połączenia a serwer który wynajmuję nie zwraca to co mi podpowie taki błąd? Tylko tyle że problem mam u siebie, bo już na innym serwerze potrafi się połączyć czyli wprowadzone parametry połączenia są OK.

...ale mnie denerwują takie bezsensowne podpowiedzi....
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:19