![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 32 Dołączył: 5.08.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem z przekazaniem tablicy, pobranej z bazy MySQL do zmiennej PHP, do zmiennej JS.
Próbowałem już naprawdę mnóstwa eksperymentów, różnych głupich nawet, testowałem co mi przyszło do głowy nie patrząc nawet na to, że to działa po stronie serwera a to po stronie przeglądarki. Od razu zaznaczam że nie chce korzystać z json lub XML. O co mi chodzi. 1. Ładuje się strona (wykonuje się kwerenda która pobiera sobie dane do zmiennej $result) 2. Jako że jest to Tabela Asocjacyjna to chyba dużym problemem będzie przepisanie jej do JS więc zrobiłem coś takiego :
Przepisałem sobie nazwy raportów do zwykłej tabeli jednowymiarowej. 3. Teraz mam funkcję w JS która podmienia mi wartości w selectach bez przeładowania strony, ale działa ona na tablicach JS a nie na danych pobieranych z bazy. Kod function zamiana(wybor) { var jeden = new Array; if (wybor == "Programowanie") { var dlugosc = jeden.length-1; document.szukajka.elements.drugi.options.length = jeden.length; for (var i=0; i<= dlugosc; i++) { document.szukajka.drugi.options[i] = new Option(jeden[i]); document.szukajka.drugi.options[i].value = jeden[i]; } Nie używając ajaxa do łączenia się z bazą, chcę te dane które mam w $tablica[] przypisać do tabeli "jeden" Próbowałem już tak : Kod var jeden = new Array(<?php echo $tablica; ?>); lub Kod var jeden = new Array($tablica); lub Kod <?php echo 'var jeden = new Array('.$tablica.')'; Narazie najlepsze co udało mi się osiągnąć to zrobienie czegoś takiego co powoduje wyświetlenie pierwszej wartości w tabeli 16 razy. Kod $sql="SELECT raport FROM spis.raporty"; $result=mssql_query($sql,$conn); $numrows=mssql_num_rows($result); $i = 0; while($result and $row=mssql_fetch_array($result)) { $tablica[] = $row[0]; } ?> <script language = "javascript"> <!-- function zamiana(wybor) { var jeden = new Array; var dwa = new Array; for (var i=0; i<= <?php echo $numrows; ?>; i++) { <?php $i++;?> ( TUTAJ NIE CHCE ZWIĘKSZAĆ WARTOŚCI ![]() jeden[i] = "<?php echo $tablica[$i]; ?>"; } if (wybor == "Programowanie") { var dlugosc = jeden.length-1; document.szukajka.elements.drugi.options.length = jeden.length; for (var i=0; i<= dlugosc; i++) { document.szukajka.drugi.options[i] = new Option(jeden[i]); document.szukajka.drugi.options[i].value = jeden[i]; } } } --> </script> Proszę o pomoc, zwykłe przepisanie jednej kolumny z bazy z php do tabeli w JS ![]() ![]() Pozdrawiam Podbijam temat, bo zniknął z pierwszej strony (pewnie nie chciało się Wam czytać moich wypocin) Pytanie krótkie : Tak mogę przypisać sobie zmienną
a jak analogicznie mogę przypisać tablicę ![]() Robiąc tak : var jeden New Array ("<?php echo $tablica; ?>"); Dostaje informację "Array", odwołując się do indeksu (nie mogę podstawić zmiennej sterującej z JS ![]() -------------------- ---------------------------
"Jeżeli trzeci dzień z rzędu nie chce Ci się pracować tzn że dziś jest ŚRODA ! Algorytmy , Programowanie , Tworzenie WWW - SPRAWDŹ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcę używać JSON lub XML, gdyż?
Możesz spróbować zserializować tablicę w php i wykonać coś odwrotnego w JS. (z tym, że nie wiem czy coś takiego jest w JS) ew. napiszesz funkcję w PHP, która utworzy tablicę w JS - bo to troszkę inna składnia jednak. Ten post edytował fifi209 3.02.2010, 16:35:00 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 32 Dołączył: 5.08.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdyż uważam, że jest to zbyt dużo roboty dla małego fragmentu aplikacji.
Znasz prosty sposób przepisania takiej tablicy za pomocą XML lub JSON ![]() Jakiś link / skrypt ![]() -------------------- ---------------------------
"Jeżeli trzeci dzień z rzędu nie chce Ci się pracować tzn że dziś jest ŚRODA ! Algorytmy , Programowanie , Tworzenie WWW - SPRAWDŹ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zamienić tablicę na JSON?
W PHP: json_encode A w Javascript już możesz na tym operować z tego co pamiętam. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 16 Dołączył: 21.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Zajebiście Scalak, o to mie sie rozchodzi
![]() -------------------- ---------------------------
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 00:51 |