![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wtam.
Przygotowuje moduł importu danych z pliku csv. Problem w tym, że strona jest w UTF-8, natomiast pliki csv są w formacie ISO (zapisane jako ANSI).. Podczas wykonywania importu w miejscach gdzie są polskie litery urywa sie tekst.. Po zapisaniu pliku csv jako UTF-8, import przebiega pomyslnie. W jaki sposób użyć funkcji iconv() w tym przypadku?
Będe bardzo wdzięczny za wszelkie wypowiedzi. Ten post edytował kukix 11.12.2008, 12:03:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Używa sie jej tak jak pisze w manualu
http://tinyurl.com/6cxnsa Ten post edytował wookieb 11.12.2008, 12:04:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używa sie jej tak jak pisze w manualu http://tinyurl.com/6cxnsa czytałem manuala dokładnie... nie wiem tylko na jakim etapie zrobic ta konwersje.. czy cały plik najpierw przekonwerterować, czy już w pętli każdą z danych.. próbowałem zrobic to tak:
jednak coś takiego nie działa, jak sie domyślam, zmienna $uchwyt nie zawiera danych do przekonwerterowania. natomiast funkcja iconv() użyta w pętli zwracała błąd.. w ten sposób tablic sie chyba nie konwertuje :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
To czytaj do skutku, aż będziesz wiedział JAKIEGO TYPU PARAMETRY przyjmuje funkcja.
Cytat w ten sposób tablic sie chyba nie konwertuje :/ Chyba napewno. Odpowiedz jest tak oczywista ze jezeli ci ja dam to sie niczego nie nauczysz. EDIT// Masz jeszcze jedna podpowiedz http://php.net/implode Ten post edytował wookieb 11.12.2008, 12:39:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat natomiast funkcja iconv() użyta w pętli zwracała błąd.. w ten sposób tablic sie chyba nie konwertuje :/ Oczywiście, że nie. Musisz przejść przez każdy jej element, choć tu proponowałbym użycie array_walk" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście, że nie. Musisz przejść przez każdy jej element, choć tu proponowałbym użycie array_walk" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. ![]() dzieki wielkie.. to bedzie chyba najlepsze rozwiązanie.. array_walk ... jeżeli chodzi o http://php.net/implode to z tego co widze, to rozpisuje elementy tablice do jednej zmiennej.. ale trzeba to później spowrotem złożyć w tablice i tak chyba tyroszke bna około by było.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale po co implode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
![]() Przeciez dostajesz gotową tablicę, przez którą możesz przeiterować iconv" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, to jaki problem? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Wspomniałem o implode, ponieważ wookieb podał mi link do tej funkcji.. Zrobiłem to tak:
Jest już prawie ok, problem tylko w tym, że literka "Ś" po przekonwerterowaniu znika.. Wydaje mi sie, że źle użyta jest funkcja iconv() może zamiast 'ISO-8859-2' powinno być coś innego? plik CSV jest zapisany w Editplus z kodowaniem ANSI. Ten post edytował kukix 15.12.2008, 12:55:35 |
|
|
![]()
|
|
A spróbuj otworzyć w Gżegżółce i sprawdzić, jakie jest kodowanie źródłowe? Nie jestem pewien, ale może masz w pliku CP1250?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A spróbuj otworzyć w Gżegżółce i sprawdzić, jakie jest kodowanie źródłowe? Nie jestem pewien, ale może masz w pliku CP1250? Zainstalowałem gżegżółke i dodałem tam plik i kliknełem "ROZPOZNAJ" i wyskoczyło mi coś takiego: Cytat ### wtorek, 16 grudnia 2008, godzina 17:51 ### Tryb pracy: rozpoznanie Na podstawie: heurystyka, znaczniki HTML/XML E:2_strony\PlikCSV - ANSI.csv Kodowanie: Windows 1250 (Europa Środkowa) EOL: CRLF (Windows) ----------------- EDIT ----- Zamiast ISO dałem CP1250 i jest teraz ok.. dziekuje bardzo za pomoc!! Ten post edytował kukix 16.12.2008, 17:57:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.05.2025 - 05:28 |