![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt php za pomocą którego mogę edytowac online wpisany wcześniej plik tekstowy (oczywiście z nadanymi odpowiednimi atrybutami).
Problem jest taki, że przy wpisaniu cudzysłowów do tekstu, po zapisie skrypt dodaje jeszcze backslashe. Przykład: gdy wpiszę "cytat" powstanie po zapisie \"cytat\". Jak to wyeliminować? Oto kod:
Dodałem
po czwartej linii, backslashe już nie dodawało ale co jakiś czas kasowało mi zawartość edytowanego pliku. A jak zastosować w tym skrypcie 'łamanie wierszy'? Aby odczytywany i wyświetlany tekst nie wyjeżdżał mi poza obręb ekranu? Powinno się zastosować
tylko w którym miejscu? Chciałbym aby łamanie wierszy następowało tylko przy odczycie - przy oglądaniu zawartości (nie przy zapisywaniu). Ten post edytował madel 1.05.2007, 15:31:24 -------------------- Pozdrawiam wszystkich chcących pomóc!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 3 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dołączam się do pytania.
-------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" :) Dzięki! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze slashe: nie usuwaj ich przy dodawaniu tylko przy wyświetlaniu tekstu, wtedy wszystko będzie ok.
A co do łamania linii to wordwrap nie jest dobrym pomysłem. Jeśli podasz textarea jaką ma mieć szerokość to on sam sobie będzie dodawał spacje. -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 3 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mógł by Pan to zmienić bo męczę się z tym już od godziny i dalej mam slashe.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widzę, to treść dajesz do zmiennej $c, więc przed wyświetleniem użyj na niej stripslashes a potem htmlspecialchars.
I jeszcze zamiast dawać wszystko do tagów <pre></pre> możesz użyć nl2br. -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
Już zamieniłem w ten sposób i działa:
Cytat $tresc=stripslashes($_POST["tresc"]); PS. A da się jeszcze zrobić, aby edytować określony element z tekstu dajmy na to mam np taki teks to edycji: ip = localhost port = 8000 i user ma takie coś: Twoje ip serwera to (input) localhost (input) Twój port to (input)8000 (input) i tylko widzi to localhost oraz port w osobnych inputach I jeszcze jedno czy da się zrobić tak, że edytuję sobie bazę danych i to co edytuję to się zmienia/dodaje w pliku automatycznie. Pozdrawiam @Odświeżam Ten post edytował desavil 25.12.2009, 17:08:23 -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przeczytaj to: http://phpedia.pl/wiki/Jak_korzysta%C4%87_...tylu_php.ini%3F bo chyba o tym myślisz. Żeby przy zapisie do danych bazy aktualizować plik to wystarczy po mysql_query zrobić zapis do pliku, tylko nie do końca rozumiem logike - to samo chcesz zapisywać do bazy danych i do pliku? Pozdrawiam -------------------- errare humanum est
|
|
|
![]()
|
|
Nie, chciałem aby prościej było z bazą danych, że tam sobie edytuje wyciągam określone pola i potem jak zapisuje i coś zmieniam to automatycznie się zmienia w pliku tekstowym. Ponieważ znam się lepiej na operacjach związanych z bazą danych niż na plikach.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A czemu leczycie skutki zamiast przyczyn? Problemem jest magic_quotes.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2025 - 05:11 |