![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie bo nie wiem jak prawidłowo wstawić zmienną do zmiennej:
W jaki sposób mozna to jeszcze rozwiazac ? Ma moze ktos artykul na temat zmiennych itd.. chodzi mi o to kiedy wstawiamy "$zmienna" kiedy $zmienna a kiedy "".$zmienna."" ''' itd .... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm... ja zawsze robilem to tak:
i zawsze all działało (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) czyli chyba jest dobry zapis... ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko jest proste.
"" lub '' - pusty ciąg. Skutkiem dołączenia na początku lub na końcu jakiegoś łańcucha znaków pustego ciągu będzie ten sam łańcuch, więc takie . "" nic nie zmienia (poza tym że kod może odrobinę wolniej działać) Generalnie jeśli chcesz użyć zawartości zmiennej, to używasz samego $zmienna - bez cudzysłowów. I tak powinno się robić. Dodatkową funkcjonalnością php jest to, że skanuje ciągi w cudzysłowach "" w poszukiwaniu nazw zmiennych, pod które podstawia ich wartości, ale nie powinno się tej funkcjonalności używać. parę przykładów
w Twoim kodzie obydwa sposoby są dobre, z tym że nie potrzebne jest to dołączenie pustego łańcucha Ten post edytował rogrog 25.11.2004, 21:16:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:18 |