![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym się dowiedzieć czy można umieścić większość zmiennych w jakimś pliku (np. tekstowym) a następnie pobierać poszczególne zmienne do poszczególnych stron, a jeżeli jest to możliwe to prosze o odpowiedź ponieważ nie mogę tego nigdzie znaleźć albo nie wiem gdzie i czego szukać :/
chodzi mi o coś takiego (na przykładzie styli css): umieszczam pomiędzy znacznikami HEAD takie coś <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"> i mam to później na wszystkich stronach, a jak zrobić coś takiego ze zmiennymi? Ten post edytował nospor 20.04.2006, 10:16:19 -------------------- Nic tak nie odpręża jak trafienie do dziurki :-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm.
A w jaki celu coś takiego. Moze będzie ci odpowiadać Serializacja obiektów http://pl.wikipedia.org/wiki/Serializacja albo rzuć zmienne żywcem w zwykłego pliku i znich potem jakoś korzystaj. Ale jak narazie niewiem po co i o co to wszystko. -------------------- Robie to co lubie, lubie to co Robie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w zasadzie to co chciałem osiągnąć nie ma sensu
![]() ale dzięki za pomoc -------------------- Nic tak nie odpręża jak trafienie do dziurki :-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednak wydaje mi się, że chodziło Tobie o include" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i funkcje pokrewne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku tekstowym trzymanie zmiennych to nie bardzo, wtedy każdy może je podglądnąć - najlepiej trzymać je w pliku *.php. Ja np. pliki konfiguracyjne do połączenia z bazą danych trzymam w pliku:
db.php
a później w pliku np. admin.php:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
po paru minutach (po tym jak napisałem tego posta) znalazłem to czego szukałem
![]() ![]() dzięki LBO -------------------- Nic tak nie odpręża jak trafienie do dziurki :-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:46 |