![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_andi_*- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
witam ... mam taki oto skrypt
i teraz moje pytanie brzmi nastepujaco : jak zrobic , aby wyswietlany tekst byl rozbijany na strony [bo tutaj wszystkie dane pokazywane sa na jednej str.], tzn gdy petla wyswietli 10 wpisow, aby nastepne 10 pokazaly sie na nastepnej stronie, a kolejne 10 znow na nastepnej:>? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca rozumiem co masz na myśli poprzez słowa 'strona' ale rozbijanie możesz zrobić poprzez użycie klucza tablicy powstałej w wyniku wywołania funkcji file, który to klucz tak naprawdę jest numerem linii w pliku numerowanym od 0. Przykład:
Pamiętać musisz jedynie że 0%10 także jest równe 0, więc wspomniany kod wykona się także dla pierwszej linii jaka jest w pliku. Można temu zapobiec dodając dodatkowy warunek $key > 0. Jeśli chciałeś ograniczyć ilość wyświetlanych linii pliku to użyj pętli for() Ten post edytował KG- 1.06.2006, 09:40:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzyj zamiast foreach petli for w ktorej wartosc poczatkowa licznika ustal na podstawie numeru strony. Wartosc maksymalna daj na dziesiec. Pozostaje tylko wygenerowanie linkow odsylajacych do poszczegolnych stron, ale to juz chyba wymyslisz.
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
-Gość_andi_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
szczerze mowiac, az wstyd sie przyznac, ale nie mam zielonego pojecia jak to zrobic
![]() ![]() |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
no to pomoze ktos
![]() |
|
|
-Gość- |