![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja funkcja sprawdzająca poprawność emaila to:
Ale jak ktoś np. wpisze email: ŁukaszŁukaszenko@wp.pl to email uznanie zostanie za błędny z powodu polskiej litery "ł" - jak zrobić żeby emaile z polskimi znakami były też poprawne ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dawno nie skorzystałem z wyrażeń regularnych, ale z tego co widzę to problem nie leży w polskich znakach tylko w tym, że wg. twoje wyrażenia WIELKIE litery są błędne. Powinno to wyglądać tak:
Kod if(!eregi('^[-_0-9a-zA-Z.]+@[-_0-9a-zA-Z]+\.[-_0-9a-zA-Z.]+$', #mail)) teraz wielkie znaki będą uwzględniane |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdziłem i niestety przy małych literach "ł" też uznaje adres email za błędny. W książce znalazłęm że funkcja eregi () nie widzi różnicy między małymi a wielkimi literami, taką różnicę widzi funkcja o prawie identycznej nazwie ereg(). Dziwne rzeczy z tymi polskimi znakami w wyrażeniach regularnych. W takim razie skoro w tych wyrażeniach regularnych brak polskich znaków to może znacie inny sposób jak możnaby zweryfikować poprawność adresu email ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fakt...masz racje jeśli chodzi o funkcję. Mam jednak do ciebie pytanie...czemu martwisz się polskimi znakami w adresie? Z tego co mi wiadomo polskie znaki nie występują w adresie, przynajmniej ja się nigdy z nimi nie spotkałem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak zrobić żeby emaile z polskimi znakami były też poprawne ? Tak:
A jeśli chcesz, żeby przepuszczało też domeny z polskimi znakami (wiem, że mogą takie być, tylko wtedy przekierowują one na jakieś specjalne adresy, z kombinacjami liter które odpowiadają tym znakom), to tak:
Cytat fakt...masz racje jeśli chodzi o funkcję. Mam jednak do ciebie pytanie...czemu martwisz się polskimi znakami w adresie? Z tego co mi wiadomo polskie znaki nie występują w adresie, przynajmniej ja się nigdy z nimi nie spotkałem Można obrać taką taktykę: 1. Puszczać polskie znaki 2. Przekształcać polskie znaki na zwykłe (ą -> a itd.) Ten post edytował Speedy 15.09.2007, 14:39:02 |
|
|
![]()
|
|
ja bym jednak nie pchał się w takie rzeczy. Bo to bez sensu raczej...polskie znaki nie powinny występować....zgodze się ze Speedy, że trzeba przerabiać polskie znaki na te bez "ogonków". Zaprzągłbym wogóle do tego AJAX`a, ale oczywiście po stronie serwera robił drugie sprawdzenie no i wtedy konwersje znaków.
|
|
|
![]()
|
|
O dziękuję bardzo Speedy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Fixus jakiś rok temu pamiętam, że za darmo przez 30 dni można było gdzieś założyć konto pocztowe z polskimi znakami, ja pamiętam że założyłem i miałem takie konto, a po 30 dniach jak konto pocztowe zostało zablokowane i trzeba było zapłacić żeby z niego korzystać to zrezygnowałem, tylko nie pamiętam już gdzie takie coś umozliwiano.......
|
|
|
![]()
|
|
nieraczek ja nie mówie, że nie ma. Ja tylko mówię, że się z nim nie spotkałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) No ale dobrze bo się czegoś nowego dowiedziałem i jak sam będę potrzebował walidować formularz to będę wiedział jak uwzględnić polskie znaki:)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 20:41 |