![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam dwie zmienne: zmienna 1 to wartość przekazywana z formularza, a zmienna2 to osobna zmienna utworzona do porównania. Kiedy buduję warunek if i staram się sprawdzić czy pasują do siebie (=) to powstaje problem, ponieważ warunek zawsze jest spełniony niezależnie od pola jakie jest przekazywane w POST. Z pewnością dzieje się tak, dlatego bo nie stosuje specjalnej funkcji do porównywania stringów. Bardzo proszę o pomoc w skonstruowaniu warunku który zaradzi z tym problemem z wykorzystaniem odpowiedniego narzędzia. czytałem że pomocne może byc ale mam problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy się kłaniają. Sprawdzaj == a nie przypisuj =
http://phpkurs.pl/operatory/#operatory.porownania Ten post edytował !*! 3.07.2013, 10:58:41 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub
Pierwszy wskazuje na identyczność, wartość i typ, a drugi sprawdza tylko czy wartość wskazuje to samo. Mówisz, że dałeś "=" a to jest przypisanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
porównanie zmiennej i typu, to też robiłem, ale nie działa. W poprzednim formiewartoscią w polu select jest zmienna string 'costam'. Przekazuje ją potem i po wywołaniu warunku przyrównującej zmienną z select do innej tego samego typu nie daje żadnego efektu. warunek ciągle jest prawdzywy. dopiero jak wstawie tam liczby to wszystko chodzi. gdy próbuję ze string nie d się, a bardzo zalezy mi na tym, bo potem łatwiej będzie mi wybrać bazę danych z tej własnie postowanej zmiennej. PS. nie pisałbym postu gdybym nie sprawdził wcześniej wszystkich możliwości, albo gdybym nie wpadł ze mogę też użyć == lub === pewnie nie znalazł bym tego forum;p Ten post edytował husky999 3.07.2013, 12:03:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż kod w całości.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Problem rozwiązany. Miałem za bardzo rozwiniętą instrukcję warunkową. Do zamknięcia:) Dzięki za pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla potomnych: najprostszym sposobem jest zawsze sprawdzenie co idzie do warunku (czyli wyświetlenie zmiennych za pomocą choćby "echo" tuż przed umieszczeniem ich w warunku) - wtedy masz pewność, czy problem leży w zmiennych, czy w kodzie.
Ten post edytował Dejmien_85 3.07.2013, 12:43:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.05.2025 - 06:49 |