![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym Wam ofiarować gotowy, prosty skrypcik księgi gości. Zbudowałem go za pomocą rónych różniastych skryptów znalezionych w internecie (równie na tym forum). Po prostu potrzebowałem go dostosować do własnych potrzeb. Jest oparty na pliku tekstowym. plusy/minusy: + księgę można (a nawet trzeba) wkomponować w swoją stronę internetową, i NIE otwiera sie w nowym oknie tak jak chyba większość księg oferowanych na tym forum ![]() + jak ktoś nie umie, nie trzeba się pakować w bazy danych + wyświetla datę i godzinę dodania wpisu + wyświetla liczbę wszystkich wpisów + zabezpieczenie przed wysłaniem pustego formularza + gdy ktoś wpisze tekst, a nie podpisze się, jego nick wyświetli się jako "Gość" + zabezpieczenie przed wpisywaniem znaków html i php - brak stronnicowania (pracuję nad tym) - brak zabezpieczenia przed zbyt długim tekstem część wyświetlająca: Kod <!-- plik ksiega.php --> <center> <p> <span style="font-size:x-large;"><b>Księga gości</b></span> </p> </center> <br /> <? $nazwa = "baza.dat"; $myFile = fopen($nazwa, "r"); $i = -1; while(!feof($myFile)) { $myLine = fgets($myFile, 2000); $i++; } fclose($myFile); echo "<a href=\"index.php?id=dodaj\"><span style=\"font-weight: bold;\">Nowy wpis</span></a> Ilość wpisów w Księdze: $i<br /><br />"; $file = array_reverse( file('baza.dat') ); foreach($file as $key => $value) { list($imie, $tresc) = explode("|||", $value); echo $imie .'<br />'; echo $tresc .'<br /><br />'; echo '<hr>'; } echo "<a href=\"index.php?id=dodaj\"><span style=\"font-weight: bold;\">Nowy wpis</span></a><br /><br />"; ?> część dodająca (formularze): Kod <!-- plik dodaj.php --> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" > <title>Dodawanie wiadomości</title> </head> <body> <form method="post" action="index.php?id=zapisz"> <div> Imię: <input type="text" name="nick" /><br /> Treść:<br /> <textarea cols="35" name="pole" rows="12"> </textarea> <br /> <input type="submit" value="Wyślij"/> </div> </form> </body> </html> część zapisująca: Kod <!-- plik zapisz.php --> <META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="javascript:history.back()"> <?php if($pole=="") { echo("<br /><br /><h4><b>Napisz coś;)<br /><br /><a href='javascript:history.back();'>Wstecz</a></b></h4>"); } else { $nick = $_POST['nick']; $pole = $_POST['pole']; $nick = HTMLSpecialChars($nick); $anonim = "Gość"; if($nick=="") $nick = $anonim; $pole = HTMLSpecialChars($pole); $date = date("j.m.Y G:i"); $text = ereg_replace("\n", "<br />", $pole); $wynik = '<b>'. $nick . '</b>'. " " . $date . '|||' .$text. "\n"; $plik ="baza.dat"; $fp = fopen($plik, "a"); fwrite ($fp, $wynik); fclose($fp); echo '<span style="font-size:small;"> <a href="index.php?id=ksiega" /> <b>Powrót</b></a></span><br />'; echo '<center><h2> Dzięki za wpis! </h2></center>'; } ?> do pelni szczescia brakuje jeszcze pliku tekstowego ktory przechowuje wpisy: baza.dat , ktorego chmody musimy ustawic na 777. wszystkie pliki powinny być w tym samym katalogu, sprawy katalogów juz sami sobie dostosujecie. u mnie jest tak, że pliki księgi są w katalogu głównym stronki (obok index.php), a księgę wywołuję przez odwołanie "include" w pliku index, w ten sposób:
a tak to wszystko wygląda: ![]() (tło się wzięło oczywiście z mojej strony internetowej) pozdr! Witu Ten post edytował witu 29.03.2008, 02:53:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Przenoszę do Algorytmy, klasy, funkcje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm testuje ksiege na xamppie i po wpisaniu czegoś w pola, kliknięcniu wyslij wyskakuje info: napisz cos :jakby nie przekazywał mi tych wpisów które wpisuje w formularzu: na serwerze jest tak samo jakby co. Jakiś pomysł gdzie jest błąd?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
radze zrezygnować z include...
i mam pytanie, jak zrobiłeś kreski pod każdym wpisem, potrzebuje właśnie czegoś takiego?? Ten post edytował kaiba55 13.03.2010, 22:07:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znacznik <hr> w html...
Cytat radze zrezygnować z include... Może uzasadnisz swoją wypowiedź? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam jestem nowym użytkownikiem forum. Proszę mi wyjaśnić, w którym miejscu mam wkleić ten sprypt (jak go umieścić w divie?)i który plik gdzie, bo jestem początkującym webmasterem. Bardzo proszę o pomoc, bo od kilku miesięcy szukam jakiego rozwiązania.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 08:12 |