![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie,
Chciałem Was zapytać w jaki prosty sposób mogę dodać do istniejącej tabeli nowe dane np. 'telefon' => '123-456' $dane = array( 'imie' => 'Jan', 'nazwisko' => 'Kowalski', ); Czyli chciałbym aby tabela wyglądała dokładnie tak jak poniżej: $dane = array( 'imie' => 'Jan', 'nazwisko' => 'Kowalski', 'telefon' => '123-456', ); Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, chyba źle się wyraziłem
![]() Dokładnie to chcę zrobić małe cachowanie danych z bazy MySQL i dlatego zrzucam dane w pętli while do tablicy asocjacyjnej, tak aby powstało takie coś: Problem w tym, że nie chcę mieć pustych rekordów, jeśli one w ogóle nie występują np. 'nazwisko' => '' Obecnie tworzę tablice w taki sposób
I teraz potrzebowałbym jakiegoś magicznego sposobu, aby rozszerzyć powyższe tworzenie tabeli w pętli while o dodatkowe dane jeśli one występują np. wspomniany 'telefon'= $r['telefon'] Wiem, że mogę to zrobić na pomocą IF np.
Problem w tym, że takich IFów musiało by być bardzo wiele, bo jest wiele możliwości wpisania danych jak np. wiek, miasto, rozmiar buta itd. Mam nadzieję, że tym razem troszkę lepiej streściłem swój problem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Też już tak kombinowałem
![]() Czyli jak teraz powinienem wrzucić dane o numerze telefonu do poprzedniej tabeli (Jerzy Dudek)? Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to policzenie rekordów i odjęcie 1 pozycji
A może jest na to jakaś gotowa funkcja, której ni znalazłem z manualu? EDIT: Już sobie poradziłem. Zamiast count wrzuciłem w pętlę zmienną $i++ a potem odejmuję od niej 1 ![]() Dziękuję za pomoc. Ten post edytował tryme 3.02.2008, 22:37:08 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2025 - 07:13 |