![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
zrobiłem skrypt do wczytywania zdjęć na serwer jednak nie przewidziałem jednego, że użytkownik może zastosować w nazwie pliku znaki których nie powinien stosować. W związku z tym mam dwa pytania: Jakich znaków nie powinno się stosować w nazwach plików. I w jaki sposób to sprawdzać tzn mam do zmiennej przypisaną nazwę pliku np:
I teraz mam zdeklarowane niedozwolone znaki nie wiem czy w tablicy czy w jakiś inny sposób. Czy istnieje jakaś funkcja za pomocą której można sprawdzić czy dane znaki występują w nazwie. Do głowy przychodzi mi sposób z pętlą o liczbie powtórzeń tyle ile jest niedozwolonych znaków. Czy istnieje jakiś szybszy i łatwiejszy sposób? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak masz zakazane znaki w tablicy, to mozesz skorzystac z
str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ale lepszym rozwiazaniem byly by wyrazenia regularne i: preg_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
A znaki jakich nie można stosować do nazywania plików?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:33 |