![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chcę zrobić formularz z polami typu select/opction których wartości są generowane z bazy, tak aby drugie pole select było zależne od wyboru w pierwszym, a trzecie od wyboru w drugim. W jaki sposób dane z bazy zapisać do zmiennej (jak powinna wyglądać wygenerowana tablica/-e), aby ułatwić sobie zadanie i nie obciążać zbytnio serwera przez wysyłanie zapytań w pętli? Jeśli podobny problem był już gdzieś poruszany, proszę o link. W bazie wygląda to tak: tabela instytut (idinstytut, instytut), tabela kierunek (idkierunek, idinstytut, kierunek), tabela specjalnosc (idspecjalnosc, idkierunek, specjalnosc). Ten post edytował Anna 21.11.2006, 14:19:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale po wybraniu opcji pierwszej przechodzi do następnej strony czy na tej samej ma się pokazać opcja druga ? Jeżeli ma się pokazać odrazu to ja tu JS czuje ale nie znam się na tym (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) w php się raczej tego nie robi (a może ?)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Druga i trzecia opcja mają być na tej samej stronie, bez JS raczej się nie obejdzie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam:)
Tobie chodzi chyba mniej więcej o efekt podobny do wybierania kategorii przy wystawianiu aukcji na allegro. Sam nie znam JS, ale kombinowalbym z efektem onChange na poszczególnych selectach i funkcji wyświetlającej pozycje w drugim i trzecim select, której kod byłby generowany przez php. Pozdrawm... Może pomogłem, moze namieszałem, ale miałem dobre intencje;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:25 |