![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
![]() jak można odczytać pełną ścieżkę do pliku wskazanego poprzez formularz? chodzi o to, żeby można było edytować wskazany plik. <form action="edycja.php" method="post" > Przeglądaj:<input name="plik" type="file" enctype="multipart/form-data"/> <br /> <input name="Wczytaj" type="submit" enctype="multipart/form-data"/> </form> korzystając w pliku edycja.php z tablicy $_FILES['plik']['name'] otrzymuję wyłącznie nazwę pliku. odczytując wartość pola plik z formularz, również otrzymuję tylko nazwę pliku - bez ścieżki dostępu do niego. z tego względu nie można go wczytać i edytować no i zapisać. dzięki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pliki 'zapisujesz' przez funkcje move_uploaded_file()
U Ciebie bedzie to wygladac mniej wiecej tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
ten kod zadziała, kiedy będę chciał skopiować plik do sciezka/do/zapisu/$name (ustawiona na sztywno), ale dalej nie mam pełnej ścieżko dostępu do pliku.
wskazuje mi miejsce tylko do pliku tymczasowego. Jeżeli w formularzu zaznaczę plik np. c:\katalog\katalog2\plik.txt, to po użyciu
otrzymam plik.txt. Cała ścieżka jest zgubiona (c:\katalog\katalog1) Jak można edytować teraz plik.txt?
informuje, że nie ma takiego pliku. dzięki wielkie za pomoc :-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ty chcesz pobrać ścieżkę to pliku tymczasowego czy do pliku na dysku klienta, który Ci ten plik uploadował?
Jeśli to pierwsze to ~mild pokazał jak, jeśli ot drugie to muszę powiedzieć, że pomysł niedorzeczny i niemożliwy do wykonania ![]() A poza tym żeby mieć dostęp do uploadowanego pliku musisz go przenieść z folderu tymczasowego w inną, wskazaną przez Ciebie lokalizację. |
|
|
![]()
|
|
dzięki wielkie za pomoc
![]() czyli jeżeli chcę przeczytać plik to i tak muszę go edytować z pliku tymczasowego, i dopiero z niego zapisywać do bazy edytowaną treść? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zapisał sobie plik w swoim folderze (move_uploaded_file()), później go otworzył (fopen() i cała reszta), zapis do bazy i unlink() do usunięcia pliku z folderu.
BTW. Co chcesz w nim edytowac? Bo edycja pliku a jego odczytanie to troche co innego ![]() |
|
|
-miklosz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Mam podobny problem - chodzi o to, że w bazie potrzebne mi info o tym, gdzie jest przechowywany plik na zamapowanym dysku. Przy wprowadzaniu formularza istotna jest tylko ścieżka do pliku, sam plik nie ma być w zasadzie uploadowany. Czy to w ogóle jest wykonalne?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 04:20 |