![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Stworzylem sobie rotator grafiki ktory pod jednym adresem ma zmieniac grafike. Tzn jeden link odwolujacy sie do skryptu php ktory za pomoc mod rewrite jest "zmieniony" na plik jpg. Skrypt za pomoca switcha zmienia obrazek raz na dzien (przy uzyciu crona). Wszystko ladnie dziala do momentu wrzucenia adresu na forum np w sygnaturze jako [img], poprostu nie wyswietla sie obrazek. Moje pytanie jest takie czy wogole jest mozliwe dzieki temu co uzylem stworzenia takiego czegos? oraz dlaczego mi nie dziala. Podawac kodu raczej chyba nie musze skoro dziala normalnie poprzez wpisanie bezposredniego adresu zrewritowanego skryptu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak generujesz tę grafikę ? Jako element img w DOM czy wyrzucasz odpowiednie nagłówki czy tez po prostu jest to adres odwołujący się bezpośrednio do fizycznie istniejącego pliku ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sa to adresy bezposrednio do plikow zmieniajace sie po nazwie pliku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
W ciemno, to możemy się najwyżej potknąć.
Za mało informacji podałeś, zwłaszcza w jaki sposób generujesz obrazek. |
|
|
![]()
|
|
powyzej napisalem skad jest obrazek.
Sa obrazki ponumerowane skrypt pobiera numer obrazka wyswietla go mija dzien cron wykonuje drugi skrypt zwiekszajacy index obrazka skrypt pobiera zwiekszony numer obrazka wyswietla go i tak w kolko. Wszystko dziala oprocz gdy umiesci sie obrazek na np forum w tagach bbcode wtedy wyswietla niepoprawna sciezke obrazka, ktora jest defakto poprawna bo gdy sie ja skopiuje i wpisze bezposrednio do przegladarki to wyswietla obrazek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No fajnie, że podałeś kod.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powyzej napisalem skad jest obrazek. Sa obrazki ponumerowane skrypt pobiera numer obrazka wyswietla go mija dzien cron wykonuje drugi skrypt zwiekszajacy index obrazka skrypt pobiera zwiekszony numer obrazka wyswietla go i tak w kolko. Wszystko dziala oprocz gdy umiesci sie obrazek na np forum w tagach bbcode wtedy wyswietla niepoprawna sciezke obrazka, ktora jest defakto poprawna bo gdy sie ja skopiuje i wpisze bezposrednio do przegladarki to wyswietla obrazek Jeżeli twój skrypt wyświetla link do obrazka, i osadzisz swój skrypt w tagach bbcode czy w html, to html lub bbcode musiał by wejść pod link który mu dałeś (link do rotatora) a następnie jeszcze raz wejść pod link który wyświetli rotator. Zobacz jak to jest tutaj na tym forum zrobione: http://forum.php.pl/style_images/top/rotator_logo.php Jest link do skryptu, ale ten skrypt bezpośrednio wyświetla obrazek, a nie wyświetla jak u ciebie link do tego obrazka. Taka jest różnica. No, przynajmniej tyle zrozumiałem z tego co napisałeś.. |
|
|
![]()
|
|
chyba nie zrozumiałem tego co napisałeś by_ikar, albo ty nie zrozumiałeś co ja napisałem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
więc napisze jeszcze raz dokładnie krok po kroku co się dzieje. są 3 pliki i x plików graficznych 1plik skrypt wyświetlający obrazek (jako obrazek, nie link obrazku) 2plik wykonywalny przez crona zwiększający numer obrazka w pliku 3 3plik zwykły plik z numerem obrazka, który jest przekazywany do 1 pliku (by ten wiedział jaki obrazek ma wyświetlić) wiec: jest wyświetlony obrazek nr 1 mija dzień cron poprzez plik 2 zwiększa numer obrazka na 2 plik 3 zostaje zmieniony na 2 plik 1 pobiera nowa wartość 2 i wyświetla obrazek nr 2 itd. dajac adres do skryptu w bbcode (skrypt ma zmieniony adres dzięki mod rewrite na koncowke z jpg - wszystko działa normalnie po tym adresie, jak się wejdzie w niego bezpośrednio), to wyświetla brak obrazka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat albo ty nie zrozumiałeś co ja napisałem Nie tylko ja tego nie zrozumiałem, bo tak żeś to napisał. Z tego co teraz już mi wiadomo, wyświetlasz obrazek poprzez skrypt. I tyle wiemy, a czy nie ma tam jakiegoś błędu (brak kodu), lub możliwości tego sprawdzenia chociaż pobieżnie (brak linku), sprawia że nikt ci nie da odpowiedzi, bo to jest forum programistów, a nie wróżbitów. |
|
|
![]()
|
|
http://www.runescape.pc.pl/banner400x150.jpg adres do obrazka ktory sie rotatuje.
|
|
|
![]()
|
|
Kod Nagłówki odpowiedzi Date Wed, 04 Jan 2012 13:15:10 GMT Server Apache Vary Accept-Encoding,User-Agent Content-Encoding gzip Content-Length 91 Keep-Alive timeout=1, max=100 Connection Keep-Alive Content-Type text/html A dokładnie ostatnia linijka: Content-Type text/html Widzisz, odpowiedź miałbyś od razu, jakbyś chociaż link podał (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) wstaw do tego swojego skryptu: Tylko na początku tego skryptu. EDIT: wróć! nie popatrzałem nawet na twój skrypt, tylko od razu w nagłówki zajrzałem. Chłopie, przecież ty wyświetlasz html! Zobacz sobie źródło strony: http://www.runescape.pc.pl/banner400x150.jpg Inaczej powinieneś to zrobić, zamiast html, wyświetlić od razu grafikę. Stosownych tematów od tego na forum jest zylion. Znasz już źródło problemu, dobrze myślałem że wyświetlasz link, a nie grafikę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował by_ikar 4.01.2012, 14:22:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc jest dokładnie tak jak myślałem początkowo. Generujesz obiekt DOM a nie obraz, nie ma prawa to w ten sposób działać. Musisz sprawić aby serwer w momencie wejścia na ten link zwracał nagłówek taki jak obraz. A żeby zrobić z tego sygnaturke na forum musisz ręcznie przy edycji sygnatury przypisać do tego adresu link.
Wstawienie samego header('Content-Type: image/jpg'); oczywiście nic mu tutaj nie da. Zobacz że on generuje link nie sam obraz.Zamiast kodu HTML musisz wyświetlać zawartośc tego obrazu, lub tak przepisać plik .htaccess aby wskazywał na statyczny plik .jpg nie na skrypt w php Ten post edytował Uriziel01 4.01.2012, 14:23:46 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Wstawienie samego header('Content-Type: image/jpg'); oczywiście nic mu tutaj nie da. Zobacz że on generuje link nie sam obraz.Zamiast kodu HTML musisz wyświetlać zawartośc tego obrazu, lub tak przepisać plik .htaccess aby wskazywał na statyczny plik .jpg nie na skrypt w php Tak, zauważyłem to jak tylko wszedłem w źródło strony i dałem edita, że z tym html to jest tak jak zarówno ty myślałeś i w sumie ja. |
|
|
![]()
|
|
ok, dzięki za wszystko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) przerobiłem kod i działa teraz pięknie i ładnie
można zamknąć |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.08.2025 - 17:14 |