![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stworzyłem baze o nazwie : rejestracja , i teraz chce utworzyc w niej tabele , w ktorej beda przechowywane nazwy uzytkownikow i hasla
czyli np nazwa tabeli:uzytkownicy pola:2?(uzytkownik,haslo) i teraz co mam w polach wpisać? w pierwszym users? a w drugim haslo tak? typ do pierwszego text? a do drugiego ? od wczoraj dopiero się w to pogłebiam.. chce stworzyć skrypt rejestracji formularz: Kod: Zaznacz Podgląd (X)HTML Uruchom Zapisz <form action="rejestracja.php" method="post"> Uzytkownik:<input type="text" value="nick" size="10" maxlength="10" /><br /> Haslo: <input type="password" value="haslo" size="10" maxlength="10" /><br /> <input type="submit" value="Rejestracja" /> ale teraz rejestracja.php nie mam pomysłu jak to zrobić jakieś podpowiedzi dla poczatkującego? i czy dobrze myśle? dzięki za wszelkie porady |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Po pierwsze to zapomnij o przechowywaniu hasła w postaci jawnej w bazie. Tylko hashe, bo inaczej jak Ci ktoś włam zrobi to masz pozamiatane! A co do samej rejestracji to google i wyszukiwarka forumowa nie gryzą. Temat wałkowany średnio przynajmniej raz na dzień lub dwa tutaj więc naucz się czytać i nie licz na gotowca bo go nie dostaniesz.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do pól w bazie, to najprostszą opcją są takie pola:
id(unsigned int), nazwa_użytkownika(varchar), hasło(varchar) Ich nazwy są oczywiście sprawą drugorzędną. Musisz także nałożyć indeks na pole id. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@thek , ależ ja nawet nie chce gotowca , od wczoraj się zacząłem uczyć i coś się chce dowiedzieć , tylko niewiem czy to dobra metoda żeby po drugim dniu próbować pisać skrypt rejestracji
![]() Coś takiego napisałem... Wiem wiem wiem , że to nie jest skończone ale nie mam pomyśłu Tyle co tutaj jest to , 1.polaczenia z baza?2.wybranie bazy?3.no wlasnie dodanie uzytkownika ?mógłby ktoś mnie nakierować?bo za chiny tego nie rozumiem ... a co do bazy to zrobiłem tak jak kolega wyżej radził czyli ,uzytkownik/haslo/id uzytkowniki i haśle dałem varchar a id-int,unsigned
Ten post edytował gigzorr 26.02.2010, 19:38:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
id ustaw na auto increment, będzie automatycznie numerowalo nowo dodanych użytkowników unikalną wartością, podczas dodawania jako id podajesz wartość NULL, albo pusty ciąg ''
Tworzenie połączenia z bazą na hoście localhost poprzez użytkownika root i hasła krasnal, jeżeli połączenie sięnie powiedzie ( ! w php jest negacją ) wyświetli komunikat po echo i zakończy skrypt (exit;) Wybieranie bazy danych Ten kod przypisuje do zmiennej $query zapytanie do bazy które umieszcza w tabeli uzytkownicy wartości przypisane do zmiennych $uzytkownik i $haslo (czyli w tej tabeli są 2 pola) wykonanie zapytania i przypisanie wyniku do zmiennej $result czyli jeżeli są jakieś wyniki wyświetl "Taki NICK_USERA został dodany do bazy danych" a w przeciwnym wypadku( else ) wyświetla "Już jest taki użytkownik... " |
|
|
![]()
|
|
cos takiego teraz mam , tyle ze caly czas wyswietla BLAD , nie rozumiem gdzie jest blad
wyglada jakby nie mogl znalezc bazy "rejestracja"?
Ten post edytował gigzorr 27.02.2010, 10:53:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:26 |