![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 5 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem rysuje się tak:
Postaram się opisać jak najbardziej łopatologicznie ![]() Posiadam tablicę $tablica = array('tekst1', 'tekst2'); i muszę sprawdzić czy w tekście $dirname nie występuje ani tekst1 ani tekst2" zrobiłem to tak:
próbowałem tez funkcją preg_match ale bez skutku. Proszę o wszelką pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
in_array();" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual w tym przypadku bedzie dobrym rozwiazaniem.
Ten post edytował no_face 15.04.2008, 09:39:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 5 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdyby $dirname zawierało tylko i wyłącznie tekst1 lub tekst2 to ta funkcja była by idealna, ale funkcja może zawierać coś takiego
$dirname = "tekst1 jestem dobrym tekstem zawierającym tekst2"; Wpadłem na pomysł że można dać w pętle ale jak mam 15 tys wartości do sprawdzenia i jak każdy sprawdzało by 8 razy to nie byłóo by to za szybkie. Specjaliści programiści czy ktoś ma bardziej optymalny sposób. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie pozostaje pentelka i zamiast eregow funkcje strpos();" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual w celu sprawdzenia istnienia stringa w stringu. eregi sa wolniejsze i do typowych, prostych zadan na stringach sie nie nadaja, szczegolnie jezeli ma to byc powtorzone 8x15k razy.
|
|
|
![]()
|
|
Nie dokończa podoba mi się przeglądanie tego pentlą bo te wartości 8x15k będą się dość szybko zwiększać za jakiś czas kod trzeba będzie zmieniać
wpadłem na coś takiego funkcja str_replace i jej 4 parametr count okresla iel razy wykonała się dana funkcja wiec potem sprawdzę ifem jeżeli wartość większa od 1 to znaczy ze znalazł :-) w praktyce wygląda to tak (pisane z palca nie testowane)
co o tym myślicie ? Testowałem i działa teraz proszę o opinie czy to jest optymalne i szybkie. Ten post edytował mefjiu 15.04.2008, 11:35:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual w pętli będzie wydajniejszy.
Poczytaj też o break" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Ten post edytował Kicok 15.04.2008, 13:55:27 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:46 |