Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php] postepowanie z obrazem
fernet

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W projekcie jaki prowadze zachodzi potrzeba utworzenia minatur od uploadowango zdjecia. Nie mam najmnijszych watpliwoasci co do tego ze przesylane zdjecie musze odpowiednio sformatowac i zapisac odpowiednio utworzone zjdecie. To co mnie nurtuje i tego tez dotyczy moje pytanie to sposob postepowania z minaturami. Powinienem przy upload tworzyc dodatkowo miniature obciazajac tym dysk czy tez przy kazdym odwolaniu formatowac miniature ze zdjecia jakie przechowuje na dysku obciazajac tym procesor.

Za pomoc i zainteresowania z gory dziekuje i pozdrwaiam...

--------------------
Czy sprzedal sie juz czy dopiero ma? Oto pytanie, ktore stawiam wam. A czemu gdy byl, to nic tylko spal? Ze mna co lubie go gadac nic nie chcial. A czemu to gra, a tamtego nie. Chyba nas wszystkich nic nie szanuje. Jaki byl kiedy pil? Jaki byl kiedy gral? Czy to ten czlowiek sam czy moze rozni dwaj?
Go to the top of the page
+Quote Post
carbolymer

Skąd: north              Poziom: 158                     Tytuł: Miszcz

-----

to chyba raczej zależy od jednego i drugiego (dysku i procesora).
Jeżeli masz dużo miejsca możesz zapisywać miniatury, jeżeli szybki procek to w locie zmniejszanie
ja bym wybrał zmniejszanie w locie, ale to jeszcze zależy od gabarytów zdjęć.

Ten post edytował carbolymer 11.04.2007, 19:09:24

--------------------
Blog | plugin system by carbolymer
Residence: #php.pl @ IRCNet
"Pralki powstały po to, aby kobiety też mogły programować"
+Quote Post
fernet

-----

Gdyby to byl zewnetrzy hosting to tam raczej sie placi za dysk i mialbym gdzes ich procesor ale docelowo przbocznie chce miec serwer mailowy a tam to juz rarczej obciazenia sa duze. Zdjecie z ktorego tworze miniature ma napewno 300px szerokosci i ten skrypt przyjmuje zdjecia od uzytkownika dolo by sie jakos sprawdzic obciazenia jakie wywoluje miniaturyzacja.

Ten post edytował fernet 11.04.2007, 20:16:22

--------------------
Czy sprzedal sie juz czy dopiero ma? Oto pytanie, ktore stawiam wam. A czemu gdy byl, to nic tylko spal? Ze mna co lubie go gadac nic nie chcial. A czemu to gra, a tamtego nie. Chyba nas wszystkich nic nie szanuje. Jaki byl kiedy pil? Jaki byl kiedy gral? Czy to ten czlowiek sam czy moze rozni dwaj?
+Quote Post
cicik

-----

Ja powiem tak.
Popełniłem kiedyś sklep internetowy do sprzedaży fotek. Możliwości były dosyć wypaśne, zamawianie fotki w różnych rozmiarach, wysyłanie ekartek etc.
Fotka na serwerze była tylkow najwiekszej wersji i jak klient coś zamawiał to odpowiednio skrypt zmniejszał tę fotkę i wysyłał klientowi. Strona chodzi na serwerze jednej z najbardziej znanych polskich firm hostingowych.

Powiem tak:
Gdybym miał teraz napisać coś takiego zrobiłbym jakieś cachowanie wygenerowanych mniejszych zdjęć.
Niestety masowe dynamiczne generowanie miniatur zwłaszcza z dużych zdjęć pozostawi ślad na każdym procesorze zwłaszcza na takim, na którym chodzi kilkadziesiąt innych nienajoptymalniej napisanych stron.
Zgadza się... zurzycie dysku może być kosmiczne w przypadku cachowania miniatur. Ale powierzchnię dyskowąna serwerze można dokupić, a mocy procesora nie.

Pozdrawiam.

--------------------
CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:06