![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam taki problemik nie moge sie odwołąc do elementu tablicy zamierzenie wogóle jest takie żeby porównać dwie tablice a dokładnie mówiąc każdy element tablicy [kon] z każdym elementem tablicy [lo] w razie pasowania tych elementów do zmiennej r dodac jeden niby na pierwszy żut oka nie jest to trudne lecz mam kilka tablic kon czyli kon1 kon2 itd tablica przykładowa kon1 wyglada tak Array ( [k1] => 1 [k2] => 5 [k3] => 15 [k4] => 33 [k5] => 21 ) tablica lo sie nie zmienia cały czas taka sama Array ( [l1] => 5 [l2] => 3 [l3] => 15 [l4] => 43 [l5] => 18 ) tak chciałem to rozwiązać lecz jak chce wywołac zmienną $$kf czyli odpowiednio za pierwszym razem pentli for element tablicy kon1 nie ma nic czemu
problem jest taki że nie moge wywołać tablicy kon1 kon2 itd mam nadzieje że nie zamotałem tego ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź sobie ten sposób na porównywanie:
Myślę że cię ten sposób naprowadzi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wszystko ładnie pięknie nawet powiedziałbym sprytne ale
co jak mam kilka tablic
Ten post edytował fr3sh 18.02.2008, 00:46:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy od tego czy chcesz porównać wszystkie tablice z pierwszą:
W tym wypadku dostaniesz wartość zwrotną z dwóch tablic, chyba że chcesz zrobić każdej z osobna to wtedy warunek while stworzyć można. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no właśnie o to sie rozbiega ze wyciągam to wszystko z bazy i twoże tablice dla kazdego wiersza
i jest odpowiedni tablica1 tablica2 itd itd zliczam ile ich jest za kazdym razem może być inna ilość dlatego też nie moge porównywać statycznie potrzebuje czegoś takiego żeby mi
nikt nie jest w stanie mi pomóc?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym powiedział że w tym przypadku masz źle skonstruowaną bazę... czy absolutinie konieczne jest posiadanie takiej ilości tabel...?
|
|
|
![]()
|
|
jak moge miec zle baze skoro kazdy użytkownik ma inną ilość wierszy w tabeli i dla każdego użytkownika<br>jest inaczej musze pobierać dla każdego użytkownika wiersze zapisaywac je do nowej zmiennej zliczać <br>ile ich jest a nastepnie porównywac z jedną stała tablicą i sprawdzać ile dla kazdego wiersza było <br>takich samych wartości wiec jak moge miec zła baze
![]() W sumie to juz sobie poradziłem z problemem. Dzięki potreb pokombinowałem z twoim rozwiazniem i coś wyszło ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przecież w manualu są gotowe funkcje do porównywania tablic...
array_diff(); array_diff_key(); array_diff_assoc(); etc. itd. i wiele innych ![]() ![]() -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
DZIĘKI misiek172 nie zauważyłem tego szkoda tylko że mi tego nie pokazałeś wczesniej bo już napisałem całą funkje
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szkoda tylko że mi tego nie pokazałeś wczesniej A Ciebie to zbanowali na stronie manuala, że pokazywać Ci trzeba? Odrobina samodzielności! -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
heh dobre kszychu Ale można powiedziec że jestem samodzielny bo napisałem sam funkcje która jest już napisana
![]() a jesli chodzi o manuala to szukałem tam i tego nie widziałem. Gdzieś mi to umkło a jest to tam jak byk napisane ![]() Czasami tak bywa ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:27 |