![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zrobiłem formularz edycji rekordów w bazie mysql i formularz wcale nic w niej nie zmienia. Czy ktoś wie dlaczego??
To plik change_status2.php, który jest odpowiedzialny za uaktualnienie bazy danych. Proszę o pomoc.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybacz ale coś mi telepator nawala i nie mogę wyczytać struktury twojej bazy danych.
mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Wstaw gdzie trzeba i wszystko jasne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto kod formularza:
Może to coś z formularzem, bo jak pododawałem apostrofy to też nic nie zmieniało |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Apostrofy niech będą... dalej się zastanawiam skąd masz $id
? Czy nie powinieneś czasem na poczatku przypisać mu wartości:
Pozatym pole id z formularza nie będzie się przesyłało gdzyż jest "disabled" Zamiast disabled zmień na readonly="readonly" albo zmień kod na: |
|
|
![]()
|
|
zamiana disabled na readonly pomogła. Dzięki
Jeszcze mam jeden problem. Chodzi o pole wybory (type="checkbox"). Jak zrobić, tak, że jak zaznaczę to pole, to mi zmieni wartośc pola na 1, a jak nie zaznaczę, to zmieni na 0. Napisałem coś takiego. w formularzu a to częśc pliku php.
Jak by ktoś mógł mi coś doradzić, to byłbym bardzo wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
według mnie kod php który podałeś(apropo checkboxa powyżej) jest OK i powinien dzialac.
Możesz ewentualnie zamiast else postawić warunek :
Jezeli nadal nie bedzie dzialac sprawdź za pomoca echo czy wartosc $_POST['pozyczony'] jest OK. Ten post edytował maziak 9.07.2007, 21:46:08 |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak jak kazałeś. Zamiast else wstawiłem twój kod.
Niestety nie dało to żadnych rezultatów. Jak sprawdzam przy użyciu funkcji echo:
to wyświetla 1, więc chyba wszystko powinno być OK, ale nie jest (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) czy ktoś zna tego przyczynę? |
|
|
![]()
|
|
wklej powyzszy kod i sprawdz cos sie wyswietla, oraz czy sie zmienia w zaleznosci od zaznaczenia |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No jezeli za pomoca echo wyswietla "1", to znaczy ze pierwszy warunek jest prawdziwy ( == '1'), a wtedy else jest pomijany, a zanegowanie(to co ja napisalem) jest nieprawdziwe, a wiec nie wykonywane. Czyli wsio teoretycznie OK. Sprawdz czy warunek drugi wykona sie, gdy przekazesz wartość "0" - powinien (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Jezeli jakims cudem,w wyniku jakichś błędów z tego checkboxa zawsze wychodzi "1", przekaz "na sile" wartosc "0" polem danych ukrytych (wywalasz checkboxa, wstawiasz hidden'a o nazwie checkboxa, i value=0). Powinno wszystko brykać - a to bedzie oznaczac ze cos nie tak z tym checkboxem. Sprawdz na innej przegladarce, choc wg. mnie to nieprawdopodobne, żeby cos bylo z tym nie tak. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 17:50 |