![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sytuacja jest taka
mam XAMPPA 1.5.3 i wszystko co z nim związane robię sobie skrypt - który wykorzystuje funkcje składowane wywołuje je np tak $sql=CALL procedura(:id)'; następnie jest ciąg instrukcji: $stmt = $dbh -> prepare($sql); $stmt -> bindValue(':id', $id, PDO::PARAM_INT); $stmt -> execute(); return $stmt->fetchall();//z tym, że tutaj zamiast tej metody bywają inne np fetch(); i tak około 10-15% wywołań kończy się niepowodzeniem nie wiem czemu - jeśli zapytanie jest zrobione normalnie czyli $sql='SQL pole FROM tabela WHERE id ='.$id; to takich problemów nie ma - czyli gdy nie ma procedury i bindValue to działa wszystko bez problemów dokładny komunikat błędu to: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000]: General error: 2013 Lost connection to MySQL server during query' in index.php:23Stack trace: #0 index.php(23): PDOStatement->execute() #1 {main} thrown in index.php on line 23 ja rozumiem, że chodzi o zerwanie połączenia podczas zapytania- ale dlaczego tak się dzieje? czy to ja źle co robię, czy PDO tak już ma czy to serwer MySQL, czy to serwer bazy danych? to jest takie moje pierwsze zetknięcie się i z PDO i z obsługą zapytań za pomocą procedur i funkcji w systemie baz danych - więc doświadczenia moje na razie są żadne - szukałem, ale jakoś żadnego rozwiązania nie znalazłem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może napisz jaką wersję PDO, php i MySQL posiadasz (nic mi nie mówi nazwa XAMPP). Jeśli nie są to najnowsze stabilne wersje to proponuje aktulizację i sprawdzenie czy dalej problem występuje. Jak rozumiem baza mysql i php są na tym samym serwerze?
W internecie widziałem kilka podobnych problemów przy php5.2 i pisali, że jeszcze tego nie naprawili (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Doczytaj sobie... Ten post edytował sf 1.02.2007, 16:55:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php 5.1.6
mySQL 5.0.24 a XAMPP który to obsługuje jest najnowszą stabilną wersją |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Procedur MySQL na PDO raczej nie uruchomisz, mi się nie udało.
|
|
|
![]()
|
|
a mi się udaje na XAMPP-ie
ale właśnie są te problemy o których piszę, tak 1-2 na 10 wyrzuca mi błąd i to nie te o których mowa w tekście a właśnie 2013 - czyli zerwanie połączenia, czasami potrafi parę odświerzań strony przejść bez zawieszenia się - a czasami znów jest parę pod rząd błędów 2013 ale OK - nie upieram się przy PDO - jeśli to jest taka jego wada to można to inaczej rozwiązać - tylko jak co np polecasz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja sprawdzałem jeszcze mysql_* i mysqli_* niestety na żadnym nie mogłem wykonać procedur. Narazie nie mam pomysłu jak to obejść.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 12:28 |