Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php][oracle] zawieszanie skryptu/apacha, skrypt jakby się zapętla
Olimpia_ona

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
do testowania skryptów php używam lokalnie zainstalowanego serwera Krasnal. Dziś dodałam sobie biblioteki do działania na bazie Oracle. Zrobiłam funkcję w której jest coś takiego:
  1. <?php
  2. ...
  3. $db = "mo";
  4. $c1 = oci_connect("sca", "sca", $db);
  5.  
  6. $pyt= "select * from oscan.O_OPERAT WHERE NR_OPERATU='$nr_operatu'";
  7. ...
  8. oci_close($c1);
  9. ....
  10. ?>

i zrobiło mi się jakoś tak dziwnie, że skrypt mogę wywołać tylko raz i on zadziała zgodnie z oczekiwaniem, niestety jak go odświeżę, czy też wywołam drugi raz, to zachowuje się tak jak by nie mógł się załadować.
Dopiero, gdy zrestartuje apacha to mogę powtórnie wywołać plik. O co w tym może chodzić? Jak mogę zanalizować problem?

W pewnym momencie wyskoczył mi nawet komunikat:
Wystąpił problem z aplikacją apache.exe i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.
AppName: apache.exe AppVer: 0.0.0.0 ModName: ntdll.dll

Wydaje mi się, że aplikacja nie została zamknięta i działała dalej, ale nie ten plik w którym próbuje użyć połączenia do bazy oracle.
Cały skrypt jest dość długi dla tego go nie wkleje, ale jak by była taka potrzeba to i owszem, wtedy go wkleję
Go to the top of the page
+Quote Post
Luciano

-----

Polaczenie Oracla z PHP nie jest tak banalne jak z MySQLem. Czesto pojawiaja sie rozne dziwne problemy, zwlaszcza pod windowsem.
Na dobry poczatek zapomnij o krasnalach i zainstaluj recznie najnowsze wersje php i apache. Upewnij sie ze uzywasz poprawnego klienta oracle.

--------------------
+Quote Post
Olimpia_ona

-----

Cytat(Luciano @ 12.12.2007, 17:15:24 ) *
Na dobry poczatek zapomnij o krasnalach i zainstaluj recznie najnowsze wersje php i apache. Upewnij sie ze uzywasz poprawnego klienta oracle.

Nigdy nie robiłam tego ręcznie. W krasnalu to jest bardzo proste, tylko instaluje klikając dalej, dalej i już mogę pisać i testować skrypty.
Co powinnam poczytać, by wiedzieć jak zainstalować php i apache ręcznie? No i co z bazą mySql, którą krasnal tez sam instaluje?

Na forum krasnala też ktoś miał podobny problem, niestety nie mam tam konta jeszcze.
Odpowiedziano mu:
sprawdz czy apache robi za proxy, jesli tak, to wylacz ten modul

Jak można to sprawdzić i wyłączyć ewentualnie?

Ten post edytował Olimpia_ona 12.12.2007, 21:39:17
+Quote Post
Luciano

-----

Instalowanie tego typu aplikacji z automagicnzych installerow czesto wiaze sie z dziwnymi problemami. Widzialem rozne dziwne przypadki wiele razy i jestem absolutnie pewny, ze lepiej to robic samemu. Wszystkie aplikacje czyli Apache2, PHP i MySQL sa swietnie zdokumentowane na stronie producentow i wlasnie tam powinno sie szukac odpowiedzi. Apache2 i MySQL to wlasciwie 2 binarki ktore trzeba 2kliknac dac kilka razy dalej i wsio. PHP polecam sciagnac w postaci ZIP (jest tez automagicnzy installer ale go bym nie polecal). Instalacja PHP jest dobrze opisana http://www.php.net/manual/en/install.windows.php. Co do konfiguracji apacha i tego proxy to nie potrafi Ci odpowiedziec poniewaz nigdy nic z proxy nie robilem. Natomiast wszystkie konfiguracyjne sprawy sa w apachowym katalogu CONF - polecam plik httpd.conf od niego nalezy zaczac.

--------------------
+Quote Post
Olimpia_ona

-----

poddałam się i postanowiłam jednak zainstalować wszystko ręcznie wg. przepisu ze strony: http://www.exzilla.net/docs/php-oci8/apache-php-oci8-01.php
Sciągnełam następujące pliki:
- apache_2.2.6-win32-x86-no_ssl.msi
- php-5.2.5-Win32.zip
- php-5.2.5-win32-installer.msi

Apacha (httpd.conf) zmodyfikowałam tak jak to jest w punkcie 3. Manually configure. Czyli:
1. dodałam linijkę:
LoadModule php5_module c:/Program Files/PHP/php5apache.dll

bo zainstalowałam php w Program Files (domyślnie).
2. oraz linijkę:
AddType application/x-httpd-php .php

3. zgodnie z instrukcją zrobiłam stop apache i...
... niestety już apache nie chce wystartować. Wyskakuje komunikat: The requested operation has failed.
Problem dotyczy linijki LoadModule, dostaje komunikat: Syntax error dot. tej linii

Co zrobiłam nie tak?

Ten post edytował Olimpia_ona 14.12.2007, 15:20:32
+Quote Post
SirZooro

-----

Prawdopodobnie musisz jeszcze skopiować bibliotekę php5ts.dll (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnej nazwy) tam gdzie Apache będzie ją mógł znaleźć, np. do c:/windows/system32. Jest to opisane w manualu do PHP, w części poświęconej instalacji.

Ten post edytował SirZooro 14.12.2007, 18:01:33

--------------------
+Quote Post
Olimpia_ona

-----

Cytat(SirZooro @ 14.12.2007, 18:00:47 ) *
Prawdopodobnie musisz jeszcze skopiować bibliotekę php5ts.dll (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnej nazwy) tam gdzie Apache będzie ją mógł znaleźć, np. do c:/windows/system32. Jest to opisane w manualu do PHP, w części poświęconej instalacji.

Tak zrobiłam to, było opisane w punkcie 2.3.2.2 (http://www.exzilla.net/docs/php-oci8/apache-php-oci8-01.php). Skopiowałam plik z c:\Program Files\php\php5ts.dll do c:\windows\system32
+Quote Post
SirZooro

-----

Sprawdziłem listę plików PHP5 i już wiem - php5apache.dll jest dostosowana do Apache 1, a ty masz Apache 2.2. Musisz użyć php5apache2_2.dll:
Kod
LoadModule php5_module c:/Program Files/PHP/php5apache2_2.dll

--------------------
+Quote Post
Olimpia_ona

-----

Cytat(SirZooro @ 14.12.2007, 21:05:30 ) *
Sprawdziłem listę plików PHP5 i już wiem - php5apache.dll jest dostosowana do Apache 1, a ty masz Apache 2.2. Musisz użyć php5apache2_2.dll:
Kod
LoadModule php5_module c:/Program Files/PHP/php5apache2_2.dll

Dokładnie tak mam wpisane, a właściwie wpisałam teraz:
LoadModule php5_module c:/Progra~1/PHP/php5apache2_2.dll

i dostałam nowy komunikat:
PHP Startup: Unalble to load dynamic library 'c:\Program Files\PHP\ext\php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określonej procedury.

Dodam, że pod tą ścieżką mam plik php_mysql.dll

OK. Na razie zakomentowałam to rozszerzenie, dzięki za pomoc.

Ten post edytował Olimpia_ona 16.12.2007, 21:40:42
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:05