![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Proszę Was o pomoc, dziś pól dnia spędziłem nad szukaniem rozwiązania problemu, którego wytłumaczenie Wam pewnie zajmie sekundkę. na podstronie index.php ma htmlowski formularz:
Po wciśnięciu submita chciałbym zrobić sprawdzenie co zostało wybrane, próbowłem przez if, przez case, odwoływać się do select name i wyłuskać jego wartość, bez efektu. Jak to powinno się zrobić, nigdy nie używałem pola SELECT w formularzach.. Druga sprawa to: Chciałem przed formularzem sprawdzić stan submita, w ten sposób:
zawsze tak robiłem, działało - jednak kiedy w formularzu są pola SELECT wywala mi jakieś głupie błędy składniowe.. o co chodzi? Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC I WYTŁUMACZENIE. POZDRAWIAM |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakie błędy i co dokładnie nie działa, tak na marginesie drugi select nie ma tagu zamykającego </select>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, dzięki. ten tag mi umknął przy wklejaniu.
Nie działa odwołanie się do SELECTÓW próbowałem na wszystkie sposoby napisać kawałek sprawdzający jaką wartość ma np wartość SELECTA "status".. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 1 Dołączył: 28.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
1. Jesli nadal masz bledy skladni: Generujesz forma poprzez echo - i dajesz go jako string w cudzyslowach. Jesli kod formularza ktory przeslales jest DOKLADNIE taki, jaki masz wpisany wewnatrz tych cudzyslowow , to problemem sa cudzyslowy w tym kodzie(np. przy <select name="status"> ), bo one rozbijaja ci ten zewnetrzny string na kawalki - i dlatego interpreterphp sie czepia. Innego sensowniejszego wytlumaczenia nie widac - ew. wklej caly kod programu (bez ucinania forma),to moze cos wyjdzie. Ale w stringu <select> niczym sie nie rozni dla PHP'a od "<krzeselko><nozka></nozka></krzeselko>" ;-) , wiec to nie select jako taki wywoluje bledy skladniowe. 2.Atrybut name pola submit masz nazwany z wielkiej litery(Submit), a w empty piszesz z malej - php rozroznia wielkosc liter na tym poziomie, wiec kod ci w ten sposob nie zadziala.Zawsze ci bedzie pokazywac formularz,zamiast odpalac kod else . 3. zeby odebrac wartosc z selecta wystarczy: echo $_POST['status']; pozdrowka, kacper |
|
|
![]()
|
|
wielkie dzięki kolego, właśnie nie wiedziałem nigdy dlaczego czasem są te ukośniki... już wiem, to pewnie o to chodzi.
Jestem wdzięczny za pomoc, ze zmiennymi zaraz zobaczę czy pójdzie:) Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.05.2025 - 07:05 |